Vrhovni sud odbija Todosijevićev zahtev za razrešenje sudija

Odbijen je zahtev bivšeg ministra uprave i lokalne samouprave (MULS), trenutno člana Skupštine Republike Kosovo sa Srpske liste, Ivana Todosijevića, za izbacivanje veća Apelacionog suda u njegovom slučaju. Prvostepeno je osuđen na dvije godine zatvora, nakon što je proglašen krivim za izjave koje je dao o Albancima i masakru u Rečku, prenosi “Betimiperdrejtesi”.

Vijest o odbijanju predmetnog zahtjeva, za “Betimiperdrejtesi”, potvrdio je predsjednik Apelacionog suda Hasan Shala.

Ivan Todosijević je preko svog branioca, advokata Nebojše Vlajića, u aprilu ove godine zatražio izuzeće veća sudija Apelacionog suda, odnosno izbacivanje svih albanskih sudija.

U tim okolnostima, ročište zakazano za Apelacioni sud 28. aprila 2021. odloženo je dok predsjednik ovog suda ne odluči o predmetnom zahtjevu, koji je već odbijen.

Što se tiče napretka postupka do odbijanja ovog zahtjeva od strane apelacionog predsjednika i ostalih zahtjeva za odbranu Todosijevića, Vrhovni sud je obavijestio i “Betimiperdrejtesi”.

Glasnogovornica ovog suda Antigona Uka objavila je da je branilac okrivljenog zatražio izuzeće sudija vijeća.

“Budući da je u presudi pobijanoj u žalbenom postupku utvrđeno da je optuženi oštetio osjećaje cijelog albanskog naroda, a budući da su svi Albanci na kolegiju, oštećene su i sudije, (prema zakoniku se utvrđuje kada sudija bude povrijeđen da ne može presuditi u tom slučaju)”, ​​navodno je obrazloženje Todosojevićevog advokata.

Dalje, u ovom odgovoru se navodi da, budući da o zahtjevu za izuzeće sudija mora odlučivati ​​predsjednik Apelacionog suda, koji je albanske nacionalnosti, branilac je zatražio izuzeće njega i predsjednika Vrhovnog suda , koji odlučuje o protjerivanju predsjednika Apelacionog suda.

Stoga, za zahtjev primljen na Vrhovnom sudu u vezi s protjerivanjem predsjednika Vrhovnog suda, Kolegij kojim je predsjedavao potpredsjednik Vrhovnog suda, na sjednici vijeća održanoj 2. juna 2021. godine, odlukom PN. II.nr.8 / 2021 odbacio je ovaj zahtjev kao neprihvatljiv”, navodi se dalje u odgovoru.

Glasnogovornica Uka najavila je da je nakon ove odluke predsjednik Vrhovnog suda Enver Peci odlukom GJA.nr.117 / 2021 odbacio kao neprihvatljiv zahtjev branioca okrivljenog, advokata Nebojše Vlajića, za protjerivanje predsjednika Apelacionog suda.

Pretres u Apelacionom sudu za ovaj slučaj trebao bi se održati 24. juna, prenosi “Betimiperdrejtesi”.

Inače, Todosejvić je prvostepeno osuđen 5. decembra 2019. godine zbog krivičnog djela „izazivanje mržnje, podjela ili netrpeljivost prema nacionalnoj, rasnoj, vjerskoj ili etničkoj pripadnosti“.

Bio je ministar Ministarstva uprave za lokalnu samoupravu (MULS), u Vladi Kosova, iz redova Srpske liste, koja je bila u dio vlade sa PDK, AAK, Socijaldemokratskom inicijativom i AKR-om.

Bivši premijer Ramush Haradinaj, u aprilu 2019. godine, razriješio s te funkcije, nakon izjave koju je dao u vezi s masakrom u Rečaku.

Prema optužnici podignutoj 28. juna 2019. godine, optuženi je u svojstvu ministra uprave i lokalne uprave, zloupotrebom položaja ili ovlasti, namjerno ubrzao i javno širio mržnju, podjelu i netrpeljivost između nacionalnih, rasnih i etničkih grupa koje žive u Republika Kosovo.

Prema optužnici, 24. marta 2019. godine u ulici “Kralj Milutin” u Zvečanu, u svojstvu učesnika i govornika građanskog skupa protiv NATO intervencije, 1999. godine na Kosovu, tzv. žrtve bombardovanja “Razlog agresije na našu zemlju bila je takozvana humanitarna katastrofa na Kosovu… Pokolj u Rečku bio je izmišljotina … Albanski teroristi su ti koji su sve to izmislili i počinili najveće zločine na Kosovu,… … Do danas niko nije preuzeo odgovornost … Počinili su zločine pre NATO agresije, ubili dobru srpsku domaćicu i policiju na svom radnom mestu … nastavili su da piju krv i tokom agresije i nakon dolaska takozvane mirovne misije na Kosovu..“, akcije koje mogu poremetiti javni red i mir ili prouzrokovati druge ozbiljnije posledice u Republici Kosovo.

Go to TOP