Šta označava crveni meteoalarm koji nam najavljuju meteorolozi

U zavisnosti od promjene vremena i potencijalno opasnih meteoroloških pojava, nadležni zavodi izdaju upozorenja čiji je stepen određen različitim bojama. U nastavku donosimo pojašnjenje šta koja boja označava – od poziva na oprez do direktne naredbe na poduzimanje akcije.

U Bosni i Hercegovini dvije institucije nadležne su za izdavanje upozorenja vezanih za vremenske prilike – Federalni hidrometeorološki zavod Federacije BiH (FHMZ) i Republički hidrometeorološki zavod Republike Srpske (RHMZ).

Također, pored zavoda relevantna adresa na kojoj možete pronaći informacije vezane za vremenske prilike kako u Bosni i Hercegovini, tako i u svijetu, jeste web stranica Meteoalarm. Iako sam naziv Meteoalarm upućuje na opasnost vezanu za vremenske prilike, pojam prvenstveno označava web stranicu koja nudi mnoštvo meteoroloških informacija za veliki broj zemalja Evrope.

Meteoalarm će vas upozoriti na moguću pojavu nevremena, poput obilne kiše s rizikom od poplave, jakih grmljavinskih oluja, olujnih vjetrova, vrućina, šumskih požara, magle, snijega ili velike hladnoće sa mećavama, lavinama ili jakim obalnim plimama.

U zavisnosti od boja korištenih na kartama ukazuju na ozbiljnost opasnosti i mogući utjecaj.

Zelena boja označava da se ne predviđaju opasne vremenske pojave.

Žuta boja predviđa potencijalno opasne vremenske pojave. Prognozirano vrijeme nije neuobičajeno (kao što su pljuskovi i grmljavina tokom ljetnih mjeseci), ali može poremetiti planirane aktivnosti ako zavise od vremenskih uslova. Žuta boja poziva na praćenje situacije uz povećan oprez i izbjegavanje nepotrebnih rizika te praćenje meteorološke prognoze.

Iako gradacija parametara, koji određuju kojem stepenu upozorenja pripada određena pojava, varira u zavisnosti od pojedinačne države, Meteoalarm preporučuje sljedeće za nivo žutog upozorenja: vjetar brzine do 15 m/s za ljetni period, kiša od 20 mm u sat vremena, dnevna temperatura do 27 stepeni sa minimalnom od 14 stepeni Celzijusa.

Narandžastom bojom predviđaju se opasne vremenske pojave. Prognozirane opasne vremenske pojave javljaju se razmjerno rijetko tijekom godine, a takvog su intenziteta da mogu prouzročiti materijalnu štetu i biti opasne za ljude.

Ukoliko vidite narandžasto upozorenje to znači da trebate biti u pripravnosti za moguću reakciju ukoliko se vremenske prilike dodatno pogoršaju. Preporučuje se poseban oprez, praćenje vremenske prognoze i poštivanje savjeta nadležnih državnih službi.

Ovim upozorenjem obuhvaćene su pojave ljetnog vjetra brzine do 20 m/s, kiše od 30 mm po satu, maksimalne dnevne temperature do 30 stepeni sa najnižom od 18 stepeni Celzijusa.

Crvena boja upozorava na vrlo opasne vremenske pojave i označava poziv na akciju. Prognozirane opasne vremenske pojave javljaju se iznimno rijetko, a takvog su intenziteta da mogu prouzročiti veliku materijalnu štetu i biti vrlo opasne za ljude i životinje zbog čega je neophodno poduzeti određene korake da bi se zaštitili.

U ovom slučaju je obavezno poštivanje savjeta i uputa nadležnih državnih službi.

Pojave koje se karakterišu crvenim meteoalarmom su kiša koja pada brzinom 45 mm po satu, dnevne temperature iznad 35 stepeni Celzijusa, kao i ekstremno niske temperature tokom zime koje se spuštaju više od 30 stepeni ispod nule.

Go to TOP