SRB-BIH-HR

Saudijska Arabija planira da emisiju štetnih gasova do 2060. svede na nulu

Saudijski prestolonasljednik princ Mohamed bin Salman rekao je u subotu, 23. oktobra, da najveći svjetski izvoznik nafte želi da postigne nulte emisije štetnih gasova do 2060. godine.

Da bi to postigla, Saudijska Arabija će pokušati da godišnje umanjuje ugljenične emisije za blizu 280 miliona tona, prenosi agencija Rojters.

Princ Mohamed se obratio putem snimljene poruke na sastanku saudijske Zelene inicijative, koji je organizovan uoči 26. konferencije Ujedinjenih nacija o klimatskim promjenama u Glazgovu od 31. oktobra do 12. novembra.

Naglasio je da njegova zemlja želi da postigne nulte emisije do 2060. godine u skladu sa programom kruženja ugljenika u ekonomiji i razvojnim planom.

On je dodao da Saudijska Arabija želi da “istovremeno održi vodeću ulogu u jačanju bezbjednosti i stabilnosti globalnih tržišta nafte”.

Princ je precizirao da je novi cilj eliminacija 278 miliona tona ugljeničnih emisija godišnje, što je znatno više od sadašnjih 130 miliona tona.

Izvoz nafte i gasa kraljevstva čini okosnicu ekonomije Saudijske Arabije, podsjeća agencija Asošijejted pres (AP).

Ujedinjeni Arapski Emirati, drugi veliki izvoznik nafte iz Organizacije zemalja izvoznica nafte (OPEK), objavili su ranije ovog mjeseca plan o dostizanju nultih emisija gasova do 2050. godine.

Države širom svijeta postavljaju individualne ciljeve u okviru napora da se spriječi globalni rast temperature za više od 1,5 stepeni Celzijusovih u odnosu na predindustrijsko doba, piše agencija Rojters.

Shfaq më shumë
//chooxaur.com/4/3473483