Rusija prijeti: Gađat ćemo vojne brodove koji ulaze na našu teritoriju

Rusija će biti spremna da “puca i pogodi” tuđe brodove da bi zaštitila svoje granice, upozorio je danas zamjenik šefa ruske diplomatije Sergej Rjabkov (Sergei Ryabkov) nakon incidenta u Crnom moru gdje je britanski razarač plovio blizu Krima koji je Rusija anektirala 2014. godine, u vodama za koje ona tvrdi da su njene.

Rusija je saopćila da su patrolni brod i borbeni avion ispalili upozoravajuće hice u blizini britanskog razarača “Defender” kako bi ga otjerali s područja u blizini Sevastopolja, što je Velika Britanija demantirala.

Rjabkov je rekao da je “nepovredivost ruskih granica apsolutni imperativ”, dodajući da će je “štititi svim sredstvima: diplomatskim, političkim i, ako treba, i vojnim”

Upitan šta će Rusija učiniti da spriječi slične upade, Rjabkov je novinarima kazao da će biti spremni “pucati na ciljeve” ako upozorenja ne budu dovoljna.

Rusko Ministarstvo odbrane saopćilo je da je patrolni brod ispalio hice upozorenja jer je britanski razarač “Defender” ignorirao obavještenje o upadu i uplovio tri kilometra u ruske teritorijalne vode kod Sevastopolja, glavne ruske pomorske baze na Krimu.

Rečeno je da je ruski borbeni avion Su-24 također bacio četiri bombe kako bi upozorio britanski vojni brod da promijeni kurs. Nekoliko minuta kasnije, britanski brod je napustio ruske vode, saopćilo je Ministarstvo.

Iz britanskog ministarstva odbrane navedeno je da je njihov razarač plovio kroz teritorijalne vode Ukrajine, u skladu s međunarodnim pravom, i da niko nije pucao, prenosi BBC.

Portparol premijera Borisa Džonsona (Johnson) Maks Blejin (Max Blain) naveo je da je “Defender” plovio međunarodno priznatom rutom između Ukrajine i Gruzije i naglasio da Velika Britanija, kao i veći dio međunarodne zajednice, ne priznaje rusku aneksiju Krima.

Go to TOP