Predsjednica Osmani se sastala sa kancelarom Sebastianom Kurzom, spominjući viznu liberalizaciju

Predsjednica Republike Kosovo, Vjosa Osmani, u okviru svoje zvanične posjete Austriji, sastala se sa austrijskim kancelarom Sebastianom Kurzom. Na sastanku s kancelarom Kurzom, predsjednik Osmani izrazio je zahvalnost za kontinuiranu austrijsku podršku Kosovu. Naglasio je da je u interesu Kosova da ova podrška nastavi sa procesom liberalizacije viza, kao i da ojača međunarodni kosovski subjektivitet.

Osmani je takođe naglasio spremnost Kosova za produbljivanje bilateralnih odnosa.

“S tim u vezi, predsjednica Osmani naglasila je mogućnosti za produbljivanje suradnje dviju zemalja na polju ekonomije, informacionih tehnologija, zelene agende i drugim poljima”, navodi se u najavi predsjedništva.

Na ovom sastanku, predsjednik se zahvalio kancelarki Kurz na 95 hiljada cjepiva Pfizer, koje je za Kosovo osigurala Europska unija, za što je Austrija pomogla u proceduralnom aspektu.

“Predsjednica Osmani je na sastanku s kancelarom Kurzom naglasio da su stanovnici Kosova najevropskiji, pa je zahtijevao da EU liberalizira vize, održavajući svoje obećanje.”

U međuvremenu, što se tiče dijaloga sa Srbijom, Osmani je ponovila stav o ravnopravnom dijalogu između strana, koji se završava uzajamnim priznavanjem.

Takođe je naglasila da su preduslovi za trajni mir u regionu pravda za žrtve nedavnog rata na Kosovu, razjašnjavanje sudbine nestalih tokom rata i poštovanje suvereniteta i ustavnog i teritorijalnog integriteta Republike Kosovo.

Go to TOP