Pravila putovanja za sve Kosovare koji planiraju odlazak u Njemačku!

Pavidemija Covida se smiruje, pa se situacija popravlja u Njemačkoj, sada su ambasade službeno otvorene, ali ko može putovati sa Kosova, Albanije, Sjeverne Makedonije …?

Kada započinje izdavanje šengenske vize?

A kada će se odrediti uslovi za radne vize?

Koja su pravila za Albaniju i Sjevernu Makedoniju, a koja za Kosovo?

Ovo su neka od pitanja kojima su mnogi stanovnici Kosova zaokupljeni.

Turistička putovanja

Njemačka je od 20. juna otvorila granice za turistička putovanja za građane Albanije, Sjevene Makedonije i Srbije. Ono što trebate imati na umu je da za svako eventualno putovanje u Njemačku letom morate imati negativni test RP-PRC. Vrijedno je napomenuti da za svako putovanje automobilom nije potreban test, prenosi albinfo.ch.

Šta je sa građanima Kosova i Crne Gore?

Od 25. juna svi vakcinisani građani Kosova i Crne Gore mogu putovati u Njemačku. Građani Kosova mogu putovati u posete, poslovna putovanja i turistička putovanja.

Što se tiče putnih viza, zakazivanje šengenskih viza može se zakazati putem interneta u njemačkoj ambasadi u Prištini od početka jula.

Osobe koje se prijavljuju za šengenske vize moraju takođe dokazati dokument o vakcinaciji.

Uslovi za radne vize

Uslovi za radne vize za sve vakcinisane osobe balkanskih zemalja započet će početkom avgusta, u ambasadama Prištine, Tirane, Skoplja i Podgorice, prenosi dalje albinfo.ch.

Vakcinacija kao uslov za putovanje u Njemačku

Naglašava se da su za državu Kosovo i Crnu Goru putovanja u Nemačku dozvoljena samo za vakcinisane osobe. Ako ste se cijepili kineskim i ruskim cjepivima, nemojte kretati na putovanje u Njemačku.

/Kosova.info.

Go to TOP