Ponovljeno suđenje Enveru Sekiraći nije uspjelo nakon što ga zatvor visoke sigurnosti nije izveo na sud

Ponovljeno suđenje Enveru Sekiraqi, optuženom za poticanje na ubistvo Triumfa Rize, nije nastavljeno. Razlog neuspeha ročišta zakazanog za četvrtak u Osnovnom sudu u Prištini bio je izostanak optuženog Sekiraqe, prenosi “Betimiperdrejtesi”.

Predsjedavajući sudija, sudija Agim Kuçi rekao je da je 7. juna 2021. godine izdao naredbu za njegovo dovođenje na ovoj sjednici, ali prema njegovim riječima, iz zatvora visokog osiguranja u Dyzu nisu dobili nikakvu potvrdu o prihvatanju ove naredbe.

Prema sudiji, oni nisu ni svjesni razloga za neprihvatanje ove uredbe.

U vezi sa sledećim ročištem, koje je zakazano za 25. juni 2021. godine, sudija Kuçi je rekao da će se uložiti napori da se osigura prisustvo optuženog.

U sudnici su bili prisutni specijalni tužilac Haki Gecaj, Sekiraqin branilac advokat Kelmendi, oštećeni Shefqet Riza, kao i svjedoci Latif Merovci, Drita Hoxha i Fadil Gashi.

Posljednje ročište u ovom slučaju održano je 24. maja 2021. godine, tokom kojeg je svjedočio narednik policije Kosova Mehdi Kozhani.

Osnovni sud u Prištini, drugi put 16. septembra 2019. godine, proglasio je Envera Sekiraqu krivim za podstrekavanje na ubistvo bivšeg policajca Triumfa Rize i osudio ga na 30 godina zatvora.

Međutim, Apelacioni sud je 6. marta 2020. godine odlučio odobriti žalbu Sekiraqine odbrane, vrativši slučaj po drugi put na ponovno suđenje, jer je prema žalbi prvostupanjska presuda donesena kršenjem odredbi krivičnog postupka. postupak.

Sekiraqa je za isti slučaj osuđen 17. maja 2016. godine, zbog dva krivična djela zbog “podstrekavanja na teško ubistvo” i zbog djela “prinude”, jedinstvenom kaznom od 37 godina zatvora, a pušten je zbog krivičnog djela ” silovanje “.

Apelacioni sud je 24. oktobra 2017. godine održao ročište u vezi s izricanjem sigurnosne mjere Enveru Sekiraqi, nakon što ga je isti sud 19. oktobra u večernjim satima pustio iz pritvora i izrekao mu mjeru hapšenje.

Troje apelacionih sudija, dvije iz EULEX-a, Elka Ermenkova i Anna Adamska-Gallant, te lokalni sudija Mejreme Memaj glasale su za promjenu sigurnosne mjere protiv njega.

Ali, ovaj je sud, nakon samo dva dana, odlučio vratiti Envera Sekiraqea u pritvor, pa su iz tog razloga na društvenoj mreži objavili fotografiju prijatelja koji su ga posjetili nakon puštanja iz pritvora.

Ovim je drugostepeni sud ocijenio da je Enver Sekiraqa prekršio mjeru kućnog pritvora koja mu je dodijeljena.

Inače, Enver Sekiraqa je na sjednici Apelacionog suda, koja je održana 6. septembra 2017. godine, na kojoj su ispitane žalbene tužbe strane, zatražio da se pusti iz pritvora i da se brani sa slobode.

Kao garanciju za puštanje na slobodu, Sekiraqa je ponudio svoju imovinu, uključujući kuću, bar i novčani iznos, za koje je rekao da će ih prikupiti uz pomoć porodice.

Međunarodna tužiteljica apelacionog tužilaštva Anca Stan, na sjednici Apelacionog vijeća od 6. septembra, izjavila je da se osim navoda u žalbi nema što dodati, ali ista je rekla da zahtjev odbrane da se isključi neki od presudnih dokaza su pogrešni.

U aprilu 2014. godine, Specijalno tužilaštvo Republike Kosovo podiglo je optužnicu protiv Envera Sekiraqe za tri krivična dela, podstrekavanje na ubistvo Triumf Riza, “prinuda” i “silovanje”, gde se za potonje izjasnio prvostepeni sud da nije kriv.

Tužilaštvo tvrdi da je incident koji se dogodio u “švajcarskom kasinu” između Sekiraqe i Rize jedan od motiva koji je doveo do ubistva Triumfa Rize.

Incident u švicarskom kasinu dogodio se u decembru 2006. godine, a u njemu su sudjelovali Enver Sekiraqa i neki od njegovih pratilaca s jedne, te pokojni Triumf Riza i Arben Selmani s druge strane. Arben Selmani je teško ozlijeđen u ovom incidentu.

Triumf Riza ubijen je 30. avgusta 2007. godine, ubistvom za koje je Arben Berisha osuđen na 35 godina zatvora, dok je Enver Sekiraqa na 37 godina.

Go to TOP