PDK: Kandidati za predsjedavajućeg ovog subjekta se ne oglašavaju izbori 3 jula!

Uoči lokalnih izbora, Demokratska stranka Kosova odlučila je održati interne izbore na kojima će izabrati novog predsjedavajućeg. Do danas nijedan kandidat nije službeno najavio kandidaturu za predsjedavajućeg ovog subjekta.

Imena o kojima se najviše govorilo mogu nastaviti vodstvo PDK-a su Enver Hoxhaj, koji je trenutno v.d. predsednika, poslanik Memli Krasniqi, bivši ambasadorica Kosova u SAD-u, Vlora Çitaku i bivši ministar zdravlja, Uran Ismaili.

Gore navedeni ne odgovaraju na upite kao i potpredsednik Skupštine Kosova iz PDK-a, Bedri Hamza.

Aktuelni vršilac dužnosti predsjedavajućeg PDK-a, Enver Hoxhaj u intervjuima danima u medijima nije niti potvrdio niti odbio svoju kandidaturu.

Rekao je da bi nova Izborna konvencija trebala odražavati očekivanja članstva i struktura PDK.

S druge strane, bivša ambasadorka Vlora Çitaku pozdravila je odluku PDK da održi interne izbore.

“PDK je večeras poduzeo pravi korak odlukom da izađe na birališta za rukovodstvo stranke. Izuzetno dobre vijesti”, napisao je Çitaku, uopće ne spominjući hoće li ući u ovu utrku.

Druga dva imena koja su spomenuli Memli Krasniqi i Uran Ismaili nisu reagovali po ovom pitanju.

PDK je najavio da kandidati koji se namjeravaju kandidirati za gradonačelnike moraju najaviti svoju kandidaturu najkasnije do 1. jula, a delegati moraju imati 50 potpisa od 818 od ukupnih konvencija. Konvencija za izbor novog predsednika PDK biće održana 3. jula.

Go to TOP