Papina Švicarska garda otjerala trojicu nevakcinisanih pripadnika

Trojica pripadnika Papine Švicarske garde odbila su da se vakcinišu, te su zbog toga protjerani. Iako su u maju potpisali poslušnost Papi i po cijenu života, rekavši kako za njega daju glavu, na kraju nisu bili spremni ni na ubod igle.

Inače, poglavar Katoličke crkve papa Frane je odredio da na teritorij Vatikana ne smije stupiti niko ko nema takozvanu zelenu propusnicu, odnosno potvrdu o zaštićenosti od koronavirusa. Kako švicarski gardisti svakodnevno dolaze u konatakt s Papom i njegovim gostima, Sveta Stolica nije željela rizikovati, te je naredila da svi moraju biti cijepljeni.

Ta odluka je na snazi od petka, a Papina naredba se nije svidjela šestorici koji su se odbijali vakcinisati. Trojica su na kraju popustila i cijepili se, dok su druga trojica izbačeni iz službe.

O tome je izvjestio švicarski “Tribune de Geneve”, koji je prenio izjavu predstavnika za javnost Papinske švicarske straže Ursa Breitenmosera. On je naveo da su trojica antivaksera slobodno napustili Gardu, a da su trojica onih koji su se predomislili suspendirani dok se ne obavi sav ciklus vakcinisanja.

Go to TOP