SRB-BIH-HR

Na današnji dan klanjana dženaza Aliji Izetbegoviću

Dženaza prvom predsjedniku Predsjedništva nezavisne Republike Bosne i Hercegovine, Aliji Izetbegoviću je klanjana 22. oktobra 2003. godine.

Tijelo rahmetli predsjednika je preneseno toga jutra u zgradu Predsjedništva Bosne i Hercegovine, da bi u poslijepodnevnim satima tabut bio premješten ispred zgrade institucija Bosne i Hercegovine na Marin Dvoru.

Dženazu je predvodio tadašnji reisu-l-ulema Islamske zajednice u Bosni i Hercegovini Mustafa ef. Cerić. Po sopstvenoj želji Alija Izetbegović je ukopan na Šehidskom mezarju Kovači uz najveće državne i vojne počasti. Pretpostavlja se da je posljednjem ispraćaju Alije Izetbegovića, pored domaćih i međunarodnih zvaničnika, prisustvovalo preko sto hiljada ljudi.

Tadašnji visoki predstavnik međunarodne zajednice u Bosni i Hercegovini Paddy Ashdown je izjavio: “Način na koji svako od nas reagira na okolnosti u našim životima Božije je davanje. Alija Izetbegović je reagirao odlučno i principijelno. Kao mnogi njegovi sunarodnjaci, on je crpio snagu i iz islamskog naslijeđa i evropskog porijekla; i jedno i drugo ga je obogaćivalo, i ni za jedno se nije izvinjavao.”

Foto i tekst: Muzej Alija Izetbegović

Shfaq më shumë