Musljiu traži razriješenje ministra KBS-a, Mehaj odgovara ja sam ministar Odbrane!

Poslanik PDK, Ganimete Musliu, zatražio je smjenu ministra odbrane Armend Mehaja. Ovaj zahtjev zamjenika uslijedio je nakon što ministar Mehaj nije odgovorio na pitanja koja je Musliu postavio u vezi sa suprugom predsjednika Vjose Osmanija Prindonom Sadriuom koji je viđen sa uniformom KBS-a u vježbama “DefenderEurope21”.

“Koji vojni čin ima suprug predsjednice?” Da li je kao rezervista dužan učestvovati na treninzima, kada je pozvan i na koliko treninga je učestvovao? Da li je postojao poziv za učešće i ako jeste od koga? Ako nije bilo poziva za učešće, u kom svojstvu je on učestvovao? Ako je bio poput supruga predsjednice, zašto je nosio uniformu KBS-a? Ako je učestvovao kao rezervni vojnik, zašto je bio postavljen blizu generala KBS-a kad to njegov čin ne dozvoljava? Da li je to kršenje vojnog protokola, kršenje ustava od strane predsjednika i zloupotreba službenog položaja zbog ličnih interesa?” bila su to pitanja koja je zastupnica Musliu postavila ministru Mehaju.

Ministar je u svom odgovoru rekao da je “DefenderEurope21″ bila zajednička multinacionalna vježba odbrane koju je vodila američka vojska: Imali smo čast biti domaćin ovog treninga prvi put. U ovom događaju učestvovalo je 27 država i preko 28 hiljada vojnika i oficira, među njima je bilo 330 pripadnika KBS-a, i naglasio da svaki pokušaj da izblijedimo ovaj uspjeh i slika šteti nam i ne služi nam na čast. Neću komentirati stvari. Komandant KBS-a takođe je odgovorio parlamentarnom odboru za sigurnost”, rekao je Mehaj.

Nakon toga reagovala je zastupnica Ganimete Musliu, koja je zatražila smenu Mehaja, jer prema njenim rečima, ovaj ministar rizikuje da uništi imidž KBS-a: Molim vas, zastupnici LVV, da nas ne ostavljate da hitno zatražimo smjenu ovog ministarstva. Ministar koji ne zna zašto je ministar. Ono što trebate učiniti da biste sačuvali obraz svoje vlade je da zatražite smjenu ovog ministra koji ne zna svoje nadležnosti i ne odgovara na pitanja poslanika. Takav ministar riskira da uništi imidž KBS-a”, rekla je.

Na kraju je ministar Mehaj odgovorio vrlo kratko rekavši da „Ja nisam ministar KBS-a kroz zakone, ja sam ministar odbrane. Ne komplikujte stvari.”

Go to TOP