Lambda soj se širi Latinskom Amerikom

Dok naučnici u Njemačkoj upozoravaju na opasnost od soja delta, već se širi sljedeća varijanta virusa.

Soj C37. varijanta sa Anda ili jednostavno lambda. Moguće je da će uskoro ime ovog soja dospjeti na naslovne stranice širom svijeta. Prije sedmicu dana Svjetska zdravstvena organizacija svrstala je taj soj u kategoriju “pod posmatranjem”.(VOI, Variants of Interest), jer dovodi do učestalog zaražavanja i pojavljuje se istovremeno u više zemalja, piše DW.

Tačnije u 29, a sedam od njih su latinoameričke zemlje: Brazil, Kolumbija, Ekvador, Meksiko, Argentina, Peru i Čile.

Varijanta lambda prvi put se pojavila avgusta 2020. u Peruu. Skoro godinu dana kasnije, taj soj tamo dominira sa 82 posto. U Čileu taj soj prouzrokuje već svaku treću infekciju.

Da li je lambda soj tek početak?
Hairo Mendez-Riko, stručnjak za virusne bolesti pri Svjetskoj zdravstvenoj organizaciji za DW kaže:

  • Do sada nema indicija za agresivno ponašanje lambd varijante. Iako postoji mogućnost veće stope zaražavanja, još uvijek nemamo utemeljena istraživanja da bismo taj soj uporedili s varijantama gama i delta.

Gama i delta varijanta pripadaju, kao i prethodne varijante alfa i beta, u “zabrinjavajuće sojeve” (VOC, Variants of Concern). Dokazano je da su zaraznije, teže se suzbijaju i dovode do teških oboljenja.

Da li je lambda soj tek početak? Mnogi naučnici tvrde da će pandemija biti okončana tek kada 80 posto svjetskog stanovništva bude vakcinisano. Do tada mogu da se pojavljuju stalno nove varijante virusa.

Hairo Mendez-Riko ipak umiruje:

  • Mada postoji ta mogućnost, trenutno ništa ne ukazuje na to da su varijante opasnije ili da dovode do povećane smrtnosti. Vjerovatno će koronavirus u svom evolucionom procesu doduše postati zarazniji, ali ne i štetniji za domaćina

Lambda ima odlične početne uslove u Peruu
Pablo Cukajama je tražen sagovornik kada je riječ o lambda soju virusa. Taj peruanski mikrobiolog je sa svojim timom sa Univerziteta Kajetano Heredija u Limi otkrio tu varijantu u svojoj domovini.

  • U decembru smo imali svega 200 infekcija lambda sojem. Krajem marta je to bila polovina svih novih infekcija u Limi, a sada, tri mjeseca kasnije, u cojeloj zemlji ga je 80 posto. Lambda je u veoma kratkom vremenu postao dominantan soj u Peruu – kazao je.
Go to TOP