SRB-BIH-HR

Kurteši: Bilo pokušaja od PDK i LDK za industrijsku krađu glasova

Biračko mesto u Kosovu Polju sa brojem 0906E/O1D, za koje je na poslednjoj sednici CIK-a odlučeno da ide na ponovno brojanje, izazvalo je sukob između člana CIK-a ispred pokreta Vetvendosje!, Sami Kurtešija sa članom CIK.a ispred LDK, Fljorian Duši gdje se priključio i šef Sekretarijata CIK-a, Burim Ahmetaj.

Ahmetaj je na subotnjem sastanku govorio o ovom biračkom mjestu, rekavši da je na dan izbora policija zaplijenila 22 glasačka listića oštećena na ovom biračkom mjestu.

“Sekretarijat je izvršio istragu, a potom i ponovno brojanje. Sa ovog biračkog mjesta. Istražni tim u Centru za brojanje i rezultate (CRC) analizirao je glasačke listiće. Prvo je pogledao njihovu validnost, da li pripadaju tom biračkom mjestu. Procjena potvrđuje da su glasački listići pečatirani, imaju serijske brojeve tog biračkog mjesta. Integritet glasačkih listića nije narušen. 22 glasačka listića su oštećena tokom dana i stavljena su u kovertu 1. Broj glasačkih listića ubačenih u kutiju isti je kao i broj potpisa”, rekao je Ahmetaj.

Član CIK-a ispred Pokreta Vetvendosje! Aljim Rama, je rekao je da je ovo biračko mjesto toliko oštećeno da ne bi trebalo da prođe.

“Očekujem istragu od strane tužioca. Mislim da se ovde dogodilo nešto mnogo veće od onoga što imamo u izveštaju sekretarijata. Zašto je kutija otvorena bez odluke CIK-a. Na prošlom sastanku smo tražili istragu. Ovo biračko mjesto je toliko oštećeno da ne bi trebalo proći”, rekao je.

Član CIK-a ispred LDK- Fljorijan Duši kaže da je nepravedno ovo biračko mjesto poslato bez prava na ponovno brojanje i da je ovo više političko pitanje.

“Jako je važno iz dana u dan da istraga uključuje ponovno brojanje. Nepravedno ste ga odveli na istragu. Ispunio je sve kriterijume da nastavi kao redovno. Računanjem glasova kandidata pokušavamo dramatizirati situaciju za biračko mjesto za koje se ispostavi da ispunjava kriterije. Molim ovu instituciju da izbjegava politička pitanja.

Izjave istog su izazvale reakciju predstavnika Pokreta Vetvendosje, Sami Kurtešija, koji je rekao da je na ovom biračkom mjestu došlo do industrijske krađe od strane PDK-a i LDK-a.

“Ovdje je bilo pokušaja industrijske krađe, iz PDK-a i LDK-a. Na biračkom mestu u Kosovu Polju, u Hariljaću, komesari/povjerenici PDK i LDK su počeli da zapečaćuju iskorišćene glasačke listiće, odnosno da kradu, da ih zapečaćuju a da nisu ljudi i kada su bili upozoreni, pocepali su ih. Imamo pokušaje krađe to se više neće ponoviti. Policija je uhapsila ljude, uhapsila ljude zbog kršenja izbornog zakona, što je krivično djelo. CIK i sekretarijat nemaju pravo da ih prekorače. Ovdje imamo krivično djelo i dok se kriminalistička istraga ne završi, rad u brojilištu se ne može nastaviti. Gospodine predsjedavajući, šta reći, nemojte povlačiti istinu bez donošenja snimka i zapisnika. Nemamo povjerenja u sekretarijat i CIK jer je počinio ozbiljne prekršaje 14. februara”, rekao je Kurteši.

Predsjedavajući CIK-a Krešnik Radonići zatražio je pauzu od 5 minuta nakon Kurtešijevih optužbi na račun Ahmetaja da je dio nepravilnosti tokom prošlih procesa.

Kurteši je doveo u pitanje način na koji je Ahmetaj izabran na mjesto glavnog sekretara. U međuvremenu, Ahmetaj je ove optužbe nazvao neprihvatljivim.

“Znamo ko je vodio ovu državu, tamo glasate kako hoćete, odluka ko je pobijedio odlučuje se na licu mjesta. 14. februar je vjerovatno. Ova država me je ili učinila legalnim ili uništila. “Gospodine predsjedavajući, vi ste dio ovoga, ali ne usuđujete se to učiniti otvoreno, igrate igru, ali se ne usuđujete to učiniti tako otvoreno”, rekao je Kurteši.

U slučaju biračkog mesta u Kosovo Polje, Sekretarijat je preporučio da se biračko mesto obradi po pravilu uz povećanje nivoa tolerancije na 22 i da se rezultati ovog biračkog mesta uključe u konačne rezultate.

Shfaq më shumë