Kosovo po prvi put na ekonomskom forumu DELPHI u Skoplju

U srijedu, 23. juna, ministar ekonomije Artane Rizvanolli predstavljao je Kosovo na Ekonomskom forumu u Skoplju, koji je okupio najuticajnije regionalne lidere kako bi se pozabavili izazovima sa kojima se region suočava. Tokom foruma identificirani su i riješeni glavni izazovi za razvoj, podijeljena su politička iskustva zemalja regije i identificirane su političke akcije za više poslovanja i inkluzivnu ekonomiju.

Ministrica Rizvanoli održala je završni govor na ovoj konferenciji, izražen s nadom da smo sada započeli postpandemijsko razdoblje, nakon najvećeg globalnog izazova od Drugog svjetskog rata, izazova poput virusa i emisije CO2 i globalnog zagrijavanja, ne priznaju granice i utječu na sve nas, pa je Rizvanoli naglasila da je neophodno da akcije i rješenja budu zajednički i da se mogu postići samo prekograničnom koordinacijom i saradnjom.

Dalje, ministrica Rizvanolli je dodala da je saradnja i ekonomska integracija u regionu neophodna i da treba da uključuje zajedničku posvećenost država zapadnog Balkana, kao ravnopravnih članica sa jednakim pravima, angažovanje verodostojnih nadzornih mehanizama i rešenja za to. sporazuma, kao i ubrzanje procesa integracije ka članstvu u EU.
Ministrica je pozvala da, osim ekonomske suradnje, regionalni lideri trebaju zajedno raditi na izazovima, poput emigracije sposobnih pojedinaca kako bi stvorili nove mogućnosti zapošljavanje, promocija radne mobilnosti, međusobno priznavanje kvalifikacija i ukidanje radnih dozvola, kao i saradnja u pravcu demokratizacije, sigurnosne zaštite prava, vladavina zakona, povećanje odgovornosti vlade i sloboda medija.

Tokom posjete Skoplju, osim učešća na Ekonomskom forumu, ministrica Rizvanolli održala je i sastanke s ministrom vanjskih poslova Republike Sjeverne Makedonije Bujarom Osmanijem, na kojima se razgovaralo o ekonomskim i političkim odnosima. Nakon toga, ministar Rizvanolli sastao se s ministrom ekonomije Republike Sjeverne Makedonije Kreshnik Bekteshi, gdje su razgovarali o rješenju zajedničkih izazova i prioriteta u energetskom sektoru.

Go to TOP