Kosovo osiguralo 1,7 miliona evra, tehničke pomoć vlade Njemačke

Ministrica ekonomije Artane Rizvanolli, direktor GIZ-a za Kosovo David Oberhuber i šef GIZ-ovog energetskog projekta Avni Sfishta potpisali su danas sporazum o sprovođenju projekata tehničke saradnje. Iz ovog sporazuma Vlada Kosova je obezbedila 1,7 miliona evra, koliko je donirala Vlada Savezne Republike Nemačke, kao tehničku pomoć u periodu od dve godine.

U saopštenju se navodi da je glavni cilj ovog projekta poboljšanje pravnog i tehničkog okvira za implementaciju zahtjeva Evropske energetske zajednice koji se odnose na energiju i klimu.

Između ostalog, GIZ će Ministarstvu ekonomije pružiti međunarodne i lokalne stručnjake, pomoćno osoblje, pokrivanje administrativnih troškova, kao i obuku stručnjaka za implementaciju projekata.

“Ovaj je projekt, osim financijskih koristi, ključan za upravljački program Ministarstva gospodarstva, koji se prvenstveno fokusira na poštenu i održivu energetsku tranziciju, uzimajući u obzir financijsku dostupnost”, navodi se u izjavi.

Potpisivanje ovog sporazuma dodatno jača razvojnu saradnju između Kosova i Nemačke.

Ovaj projekat je nastavak dugoročne saradnje između Kosova i Nemačke, gde je tokom 22 godine Kosovo profitiralo sa 660 miliona evra, pomažući da se poboljšaju životi građana Kosova i učini Kosovo partnerom za transatlantske i evropske zajednice.

Go to TOP