Kažnjen je “ambasador” sa Kosova koji je falsifikovao pasoše u Nemačkoj

U sjevernom dijelu Njemačke to je bila prva adresa za lažne dokumente bilo koje vrste. Sada je “kralj falsifikatora pasoša” osuđen. Državni sud u Hannoveru osudio je u utorak Shefqet H. (66 godina) na četiri godine zatvora, između ostalog i zbog krijumčarenja sa strancima i krivotvorenja dokumenata, dokumentovanih u 19 slučajeva, piše bild.de.

Kosovar iz Schneverdingena (nadimak “Ambasador“) pribavio je lažnu dozvolu boravka, vozačku dozvolu i kontrolne pečate za strane pasoše. Prema tim dokumentima, prema javnom tužilaštvu, priželjkuju kriminalci koji žele izbjeći obavezu poštivanja 90-dnevnog boravka, što dozvoljava šengenska viza.

Ambasador” je za takve usluge primio do 500 eura. Građanin Kosova uhapšen je tokom racije na krijumčare, u junu 2020. godine, prenosi albinfo.ch. Istražitelji su mu prisluškivali telefon već mjesecima. U tom procesu Shefqet H. je priznao većinu optužbi.

Tužiteljica Regina Steig traži više od šest godina za optuženog, koji je posljednji put osuđen u Hamburgu 2009. na četiri godine zatvora.

Go to TOP