Kandidati i PE-së paralajmëron veprime destabilizuese të Serbisë në Mal të Zi: Sulmet hibride ndihmohen nga Rusia, Kina e Koreja e Veriut

Kandidatët e HDZ-së për zgjedhjet e Parlamentit Evropian, Suncana Glavak dhe Tomislav Sokol, paralajmëruan të mërkurën se krimi kibernetik është një nga sfidat me rritje më të shpejtë sot dhe qëllimi i tyre është destabilizimi i shoqërisë dhe proceseve demokratike.

Në konferencën për shtyp, Glavak citoi vlerësime se kostoja vjetore globale e krimit kibernetik nga viti 2023 deri në vitin 2028 do të rritet me 5.7 trilion dollarë amerikanë, ose pothuajse 70 për qind. Në të njëjtën kohë, kostoja e krimit kibernetik në BE vlerësohet në më shumë se 130 miliardë euro.

Vende të tilla si Rusia, Kina dhe Koreja e Veriut janë zbuluar si aktorë të sulmeve të sigurisë kibernetike. Të ashtuquajturat sulme janë gjithashtu në rritje. Aktorët joshtetërorë si aktivistët e internetit dhe rrjetet e organizuara kriminale kibernetike që përfshihen në spiunazh kibernetik, influencojnë operacione, dezinformim në të gjitha format, fushata dezinformuese. Qëllimi i tyre është destabilizimi i shoqërisë dhe i proceseve demokratike. Objektivat më të zakonshëm të këtyre sulmeve në vitin 2023 ishin individët, shëndetësia dhe sektori publik dhe infrastruktura dixhitale.

Në BE prej nëntë vitesh kryhen matje të ekspozimit ndaj dezinformatave, të cilat tregojnë se qytetarët janë të ekspozuar ndaj të paktën pesë dezinformatave çdo ditë, pa e ditur. Prandaj, Glavak konsideron si vendimtare bashkëpunimin ndërmjet shteteve anëtare, investimin në edukimin e qytetarëve, ngritjen e vetëdijes për rëndësinë e sigurisë kibernetike dhe edukimin mediatik.

Tomislav Sokol paralajmëroi kundër veprimeve destabilizuese të Serbisë në mjedisin tonë. Ai ka kujtuar se ka qenë anëtar i Delegacionit të Parlamentit Evropian për marrëdhëniet me Malin e Zi dhe shihet veprimi hibrid i Serbisë dhe tentativa për përhapjen e ndikimit serb në atë vend përmes mediave, partive politike dhe të ngjashme.

“Fatkeqësisht, ndikimi i Serbisë në Mal të Zi po forcohet dhe kjo definitivisht nuk kontribuon në stabilizimin e gjithë kësaj zone”, tha ai. Prandaj, Kroacia duhet të mendojë se si të forcojë pozicionin e saj përmes forcimit të ushtrisë.

Go to TOP