Južnoafrikanka prevarila cijeli svijet

Priča o ženi iz Južne Afrike koja je, kako je tvrdila, rodila deset beba ispostavila se kao čista laž, a utvrdila je zvanična istraga.

Naime, tridesetsedmogodišnja Gosiame Sithole tvrdila je da je rodila sedam dječaka i tri djevojčice u Pretoriji. Međutim, njen muž Teboho Tsotetsi izjavio je da još nije vidio novorođenčad te optužio suprugu da je izmislila priču kako bi profitirala.

Razotkrivena prevara
Tada su nastale sumnje u njenu priču, a Sithole je zatim smještena u psihijatrijsku bolnicu. Prevara je razotkrivena nakon što su zvaničnici vlade proveli istragu i saznali da ljekari u bolnici Tembisa nisu zabilježili porođaj s deset beba.

U saopćenju lokalnih vlasti ne otkrivaju se razlozi zašto je žena izmislila priču o rođenju desetorki.

  • Ustanovljeno je da ona uopće nije bila trudna nedavno – istakli su istražitelji.

Slučaj nebrige
Portal Pretorija Njuz je objavio da se Sithol porodila 7. juna u lokalnoj bolnici Stiv Biko, a da osoblje bolnice nije bilo pripremljeno. Medij je optužio bolnicu i lokalne zdravstvene vlasti da pokušavaju zataškati slučaj nebrige.

  • Ove optužbe su netačne i neutemeljene i služe da se naruši dobar ugled bolnice i lokalnih vlasti – navodi se u saopćenju nadležnih.

Lokalna vlast najavila je i da će preduzeti pravne korake protiv Pijeta Rapmpedija glavnog i odgovornog urednika Pretorija Njuz. On se izvinio jer nije provjerio tvrdnje Gosiame Sithole, što je po načelima profesije morao uraditi.

Ovu priču prenijeli su svi svjetski mediji.

Go to TOP