Hadžiu: Albanija u ime Kosova može tužiti Srbiju za genocid

Kosovo namjerava ići do kraja i tužiti Srbiju za genocid. Ministrica pravde Albulena Haxhiu rekla je da Albanija to može učiniti u ime Kosova.

“Tužba za genocid nesumnjivo će biti jedan od glavnih dokumenata. Kabinet premijera radi sa povećanom pažnjom, ozbiljnošću, pažljivim koracima i u punoj je saradnji sa drugim institucijama, posebno sa institucijom predsednika, predsednice Osmani i predsednika Skupštine, prvi put u Republici. Kosovo, nakon mnogo godina, imamo na istoj strani, u isti glas, predsjednik, premijera i predsjednika Skupštine”, rekla je.

Ali već je prošlo 20 godina. Neki od svjedoka su preminuli. Prikupljanje dokaza je još teže. Ministrica optužuje prošle vlade i međunarodne misije da nisu ništa učinile.

“Nedostajala je politička volja. Nažalost, oni koji su bili na čelu rata nisu poduzeli bilo kakvu akciju da se pozabave ratnim zločinima,” rekla je u intervjuu za ABC News Albania.

Ali Kosovo ima i drugih problema. Vlada je već pripremila nacrt zakona o oduzimanju neopravdane imovine. Ali kako će se eliminirati mogućnost zloupotrebe takvog zakona kako bi se spriječila politička osveta?

“Fokusirani smo na uklanjanje nekih mogućnosti zloupotrebe ovog mehanizma, koji će se primijeniti nakon što zakon stupi na snagu,” rekla je Haxhiu.

Jedno od ostalih obećanja vlade Kurtija je provjera u pravosudnom sistemu.

“Planirali smo da prvi nacrt koncepcijskog dokumenta imamo u avgustu. Već imamo pregled kako se provjera odvijala u Republici Albaniji, tako da možemo učiti na greškama koje je Albanija mogla počiniti, na poteškoćama koje je imala, s obzirom na to da su tamošnje institucije već dugo vremena važno, ostali su nefunkcionalni”

Go to TOP