SRB-BIH-HR

‘Dolaze crni dani’ za energiju na Kosovu

Zima na Kosovu povećava tražnju za korišćenjem električne energije, gde su kapaciteti države Kosovo za proizvodnju energije prekoračeni, dok je uvoz energije neizbežan u vreme kada su cene električne energije u Evropi i svetu visoke.

Izviješteno je o eventualnom prekidu rada privatne kompanije “Ferronikel”, zbog visoke cijene električne energije, a takvo što bi moglo utjecati na ostale industrijske gigante na Kosovu.

Čak će i nestabilna ekonomija Kosova stvoriti dodatne probleme unutar zemlje, tako da ekonomisti vjeruju da bi vlada trebala pomoći preduzećima da koriste druge izvore energije, kao što su solarni paneli.

Dardan Abazi, viši istraživač Instituta za razvojnu politiku (INDEP), je rekao za medije na Kosovu da će ova kriza pogoditi velike potrošače koji su priključeni na napon od 110 kilovolti.

“Takav rizik postoji, naravno kod dijela potrošača energije, posebno velikih potrošača, odnosno onih koji su priključeni na napon od 110 kilovolti. Oni su potrošači koji su deregulisani, tako da njihove cijene određuje tržište, a ne Regulatorna kancelarija za energetiku (ERO), naravno da će se ti potrošači suočiti sa većim poteškoćama kada tržišne cijene budu više nego inače”, rekao je Abazi.

Nedostatak pažnje biznisa i njihova nepripremljenost doveli su ih do bankrota, rekao je Abazi.

“Treba imati na umu da su ti potrošači dugo vremena imali koristi od niskih cijena energije na međunarodnom tržištu, posebno na tržištu energije, pa u tom smislu smatramo da bi bila dobra praksa da se preduzeća pripreme za” razdoblja u kojima će se povećati operativni troškovi kao što je struja, ali očigledno neka preduzeća nisu spremna za ovakve periode i sada se suočavaju sa krizama koje ugrožavaju njihovo zatvaranje“, rekao je Abazi.

Dok je ekonomski analitičar Burim Berisha nastavio u da je Kosovo hendikepirano pred pomoći ovim giganatima.

“Bit će jako ugroženo, doći će do povećanja kilovat sati i bilo bi vrlo problematično da nema alternativa, u ovom trenutku smo jako ometeni u regiji jer je to postalo vrlo veliko povećanje, a oni tada mogu imati problema sa snabdevanjem nas energijom. Kupuje se širom sveta na kratkoročne periode tri meseca, četiri, nema energije čak ni u regionu, tako da ima mnogo posledica“, rekao je Beriša.

Berisha je dalje rekao da će proizvodne kompanije imati problema u proizvodnji.

“Proizvođačke kompanije će imati problema u proizvodnji uvoznih proizvoda, jer će doći do povećanja troškova. Ovo je mogao biti lanac koji je možda čak i nakon kolapsa, koji je Feronikeli započeo i nastaviće sa drugima”, rekao je Berisha.

Zbog toga je Abazi iz INDEP-a zatražio od institucija da razmotre podršku ovim biznisima, posebno onima koji ulažu u obnovljive izvore.

„Pozivamo institucije da razmotre podršku ovim privrednicima, posebno ako se ti privrednici odluče za ulaganje u obnovljive izvore energije, kako bi ovi biznisi imali priliku da proizvode dio energije koju troše u „kako bi, kada dođe vrijeme krize, imaće manje potrebe da kupuju energiju iz inostranstva, ali će se moći snabdjeti proizvodnjom koju prave od solarnih panela na krovovima ovih preduzeća”, rekao je Abazi.

Abazi je dalje rekao da bi država trebala stvoriti zeleni paket za oporavak.

„Država sa svojim instrumentima mora pripremiti poslovanje kroz pakete koji pomažu transformaciju sa energetskih sistema baziranih na konvencionalnim izvorima na obnovljive sisteme i decentralizaciju proizvodnje. U tom smislu, pozivamo Vladu da se u narednom paketu oporavka u potpunosti posveti zelenom oporavku, u smislu ulaganja u ove poslove kako bi promijenili način snabdijevanja energijom i instalirali solarne panele i tako postali čak i mali proizvođači mlijeka u osjećaj da im tada treba manje energije iz mreže”, rekao je Abazi.

Ekspert za ekonomska pitanja Burim Berisha rekao je da će povećanjem energije biti istaknut i niz drugih problema.

„Od početka smo morali da uzmemo neke eksterne faktore koji se odnose na privredu, gde je Ministarstvo finansija saopštilo da je došlo do povećanja od 17 odsto, što je potpuno neprimetno, budući da se nedavnim akcijama dešavaju na svim nivoima.

Poskupljenja smo imali bez problema sa strujom. Sa povećanjem struje imaćemo problema da kupujemo i pokušaćemo da izaberemo druge alternative na tržištu, a upravo to će dovesti do niza drugih problema, pošto nemamo stabilnu ekonomiju, jer da je drugačije , da imamo sirovine na koje bismo fokusirali rešenje”, izjavio je Beriša.

Ekonomisti procjenjuju da bi industrijske gigante mogla zadesiti ista sudbina kao i Ferronikeli, koji je zatvoren jer nije mogao priuštiti uvoz struje zbog rasta cijena.

Shfaq më shumë
//ashoupsu.com/4/3473483