SRB-BIH-HR

Da li je upravo ovo ‘uspjeh’ opozicije na lokalnim izborima

Analitičari i razni mislioci tvrde da je biračko tijelo sazrelo 17 oktobra te da je rezultat na lokalnim izborima ovakav. Tako barem oni koji tvrde da poznaju političke prilike u zemlji vide prošlonedjeljni rezultat.

Novinar Zekirja Šabani ocenio da je Pokret Vetëvendosje zadobio ‘udarac’ svog biračkog tela zbog arogancije pokazane u Vladi.

“Ovi izbori su pokazali visoku građansku svijest i zrelost biračkog tijela. Pokret Vetëvendosje je dobio udarac od svog biračkog tela zbog arogancije pokazane u vladi i neispunjenja dosadašnjih obećanja. U međuvremenu, LDK i PDK su rasli kao rezultat brzog razočaranja građana u Pokret Vetvendosje!. Ne radi se o tome da su dvije opozicione stranke radile na tome da budu uzrok ovog porasta, već jednostavno da su građani kaznili opštinske čelnike koji su se rugali njihovoj inteligenciji”, izjavio je.

Analitičar Bljerim Burjani izneo je stav da uspon LDK i PDK usledio nakon očaja građana od strane pokreta Vetvendosje! na čelu Vlade.

„Očaj sa sadašnjom Vladom i radom koji je sada obavila samo je jedan od razloga za uspon LDK, posebno PDK s druge strane. Drugi segment je razlika između vlasti i građana na lokalnom nivou koji različito glasaju jer to zavisi od posla gradonačelnika. U nekim opštinama nema promjena. Neki su kažnjeni zbog toga što ne rade i nemaju odgovarajuće glasove, a treći segment neuspjeh u kandidaturama. Kao Pokret Vetvendosje!, njen neuspjeh je u kandidaturama”, naveo je Burjani.

Prema rezultatima CIK-a, najmanje 19 općina pobijedile su političke stranke u prvom krugu većinom Srpska Lista u 10, dok 21 opština ide u drugi krug lokalnih izbora koji će se održati 14. novembra gdje se nalazi više većih opština i bastiona.

Pokret Vetvendosje! Aljbin Kurtija, ujedno i premijera nije uspio da osvoji nijednu opštinu u prvom krugu, i prema nekima od njih to dovodi do rezultata.

Na osnovu preliminarnih rezultata objavljenih na sajtu CIK-a, Srpska Lista dirigovana iz Beograda osvojila je devet opština, Demokratska partija Kosova PDK pet(međutim glasanje za Han Elezi se ponavlja dok se u Srbici/Skenderaju prebrajava više glasačkih kutija), Alijansa za budućnost Kosova AAK Ramuš Haradinaja dve i Demokratski savez Kosova LDK dve.

Pobede u prvom kolu zabeležili su: Dečani (AAK), Kačanik (PDK), Južna Mitrovica (PDK), Leposavić (Srpska lista), Lipljan (LDK), Novo Brdo (Srpska lista), Peć (LDK), Štrpce ( Srpska lista), Suva Reka (AAK), Uroševac (PDK), Zubin Potok (Srpska lista), Zvečan (Srpska lista), Ponovljeno glasanje – Hani i Elezit (PDK), Gračanica (Srpska lista), Ranillug (Srpska lista), Parteš (Srpska lista ), i opština Severna Mitrovica (Srpska lista), (prebrojavanje više kutija) Skenderaj/Srbica (PDK).

Shfaq më shumë
//dopansearor.com/4/3473483