Rajoni

Zviceranët do të votojnë të Dielën për të ndaluar mbulimin e fytyrës

Zviceranët do të votojnë në një referendum të Dielën për të ndaluar mbulimin e fytyrave në publik dhe sondazhet tregojnë se shumica do të mbështesë ndalimin dhe se propozimi do të bëhet ligj.

Partia Popullore Zvicerane (SVP) e krahut të djathtë ka bërë fushatë për të ndaluar burkën, duke e barazuar atë me ekstremizmin.

“Switzerlandshtë një traditë në Zvicër të tregosh fytyrën tënde. Isshtë një shenjë e lirive tona themelore, ”tha Walter Wobmann, deputet i SVP dhe kryetar i komitetit të referendumit.

Propozimi daton në vitin 2017, shumë kohë para shfaqjes së koronavirusit, i cili i detyroi të rriturit të vishnin maska ​​në shumë ambiente për të parandaluar përhapjen e infeksionit.

Ai nuk përmend drejtpërdrejt Islamin dhe qëllimet e tij përfshijnë ndalimin e protestuesve të dhunshëm në rrugë dhe huliganët e maskuar të futbollit. Sidoqoftë, politikanët lokalë, media dhe udhëheqësit e fushatës e quajtën atë një ndalim të burkës dhe nikabit.

Propozimi përshkruan marrëdhëniet e tensionuara të Zvicrës me Islamin pasi qytetarët mbështetën një ndalim për ndërtimin e minareve të reja në 2009. Ndalimet lokale për mbulimin e fytyrës tashmë janë futur në dy kantone.

Wobmann argumenton se votimi nuk është një votë kundër vetë Islamit, por shtoi se “mbulimi i fytyrës është një simbol i këtij Islami ekstrem, politik që është gjithnjë e më i shquar në Evropë dhe nuk ka vend në Zvicër”.

Franca ndaloi mbajtjen e një vello me fytyrë të plotë në publik në 2011, dhe Danimarka, Austria, Hollanda dhe Bullgaria kanë ndalime totale ose të pjesshme për mbulimin e fytyrës në publik.

Askush në Zvicër nuk mban një burka, dhe nikabin e mbajnë rreth tridhjetë gra, sipas Universitetit të Lucernit.