SHËNDETËSIA

Zviceranët besojnë se do ta prodhojnë të parët vaksinën kundër coronavirusit

Një ekip studiuesish në Universitetin e Bernit shpresojnë të jenë të parët që prodhojnë një vaksinë kundër Covid-19 dhe ta përdorin atë në të gjithë popullsinë zvicerane në tetor.

“Ne kemi një shans realist për të qenë të suksesshëm”, ka thënë Martin Bachmann, drejtues i imunologjisë në universitetin zviceran përmes një konference në internet me ACANU, shoqata e shtypit e Kombeve të Bashkuara.

“Zvicra ka një histori të jetë pragmatike dhe është më e interesuar të gjejë një kompromis për ta marrë më shpejt vaksinën”, transmeton Swsissinfo.ch, përcjell albinfo.ch.

Që nga fillimi i shpërthimit të koronavirusit dhe përcaktimit të tij nga Organizata Botërore e Shëndetit si Urgjencë e Shëndetit Publik të Brengave Ndërkombëtare (PHEIC) në fund të janarit, shumica e ekspertëve dhe autoriteteve ndërkombëtare të shëndetit kanë thënë që për një vaksinë duhet të pritet për rreth një vit deri në 18 muaj.

Dhe Bachmann, i cili është edhe profesor i vaksinologjisë në Institutin Jenner në Universitetin e Oksfordit, tha se koha e tij e përshpejtuar mund të shpjegohet pjesërisht nga lehtësia e mundshme e prodhimit, ku ekuivalenti i 200 litrave bio bakteriale, e cila është e nevojshme për nyjat, mund të prodhojnë 10-20 milionë doza.

“Vaksina është unike për shkak të shkallëzimit të madh. Ka aftësinë të prodhojë miliarda doza brenda një afati të shkurtër kohor“, ka thënë Bachmann.

Vaksina nën zhvillim nga ekipi zviceran merr një qasje të ndryshme nga laboratorët e tjerë duke përdorur të ashtuquajturat grimca të ngjashme me virusin, të cilat nuk janë infektive – ndryshe nga kur përdorni vetë virusin – dhe të cilat sigurojnë përgjigje të mirë imuniteti.

Gary Jennings, Drejtori i Përgjithshëm i Saiba Biotech i cili po punon me Universitetin e Bernës, tha se autoritetet zvicerane janë të vetëdijshme për rëndësinë e aprovimit të zhvillimit të vaksinës.