SRB-BIH-HR

ZERI: VIŠE OD DESET DRŽAVA EU PROTIV LIBERALIZACIJE VIZA

Više od deset država članica Evropske unije ne podržava liberalizaciju viza za građane Kosova, objavio je danas dnevnik Zeri.

Na poslednjim sastancima koje su u Briselu imali zvaničnici Kosova saopšteno je da su više od deset država koje ne podržavaju liberalizaciju uprkos odluka Evropske komisije da su ispunjeni svi kriterijumi za liberalizaciju i preporuke Evropskog parlamenta da Evropski savet donese takvu odluku.

Ministarka za evropske integracije Durata Hodža je za Zeri pre nekoliko dana izjavila da je moguće da se odluka o liberalizaciji viza ne donese tokom ove godine.

Očekivanja građana Kosova koja su svojim izjavama podsticali zvaničnici zemlje su bila da će se do kraja godine moči putovati bez viza u zemljama Šengen zone.

“Ne očekuje se, međutim, da se to dogodi pošto proces odlučivanja u okviru EU blokiran zbog neodlučnosti velikog broja zemalja članica EU”, piše Zeri.

Prema dnevniku na poslednjem sastanku ambasadora država članica EU, poznat kao COREPE, bilo je jasno da 12 ili 13 država i dalje neodlučno da podrže odluku oloiberalizaciji viza.

Shfaq më shumë