SRB-BIH

Zemljotres jačine 6,5 stepeni po Richteru potresao istok Turske: Poginule četiri osobe

Četiri osobe su poginule, urušeno je nekoliko zgrada u zemljotresu jačine 6,5 stepeni po Richteru koji je u petak pogodio istični turski grad Elazig, javlja Anadolu Agency (AA). 

Ministar unutrašnjih poslova Turske Suleyman Soylu potvrdio je kako su četiri osobe poginule, dvije u gradu Elazigu i dvije u Malatayi. 

“Nadamo se da nećemo imati više žrtava”, rekao je Soylu. 

Direkcija za upravljanje vanrednim situacijama (AFAD) saopćila je da je epicentar potresa registriran u 20:55 sati po lokalnom vremenu, u mjestu Sivrice, nedaleko od grada Elaziga. 

Iz AFAD-a navode kako su ekipe već upućene na teren.

Na videozapisima koji su objavljeni na društvenim mrežama može se vidjeti da su u nekim dijelovima Elaziga urušene zgrade. Na snimcima sigurnosnih kamera mogu se vidjeti građani koji panično napuštaju svoje domove usljed zemljotresa.

Iako su prve informacije bile da je riječ o zemljotresu jacine 6,8 stepeni, iz AFAD-a je naknadno potvrđeno da je njegova jačina iznosila 6,5 stepeni. Epicentar zemljotresa zabilježen je na dubini od oko sedam kilometara. 

AFAD je također potvdio da je nakon zemljotresa 6,5 stepeni, zabilježeno još nekoliko zemljotresa, među kojima jedan od 5,4 stepena po Richteru.

Zemljotres se osjetio i u okolnim gradovima Adana, Hatay i Osmaniye, čak i na području sjevernih dijelova Sirije i Iraka. 

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.