SRB-BIH-HR

Zemaj: Podnijeti ću ostavku ako se potvrdi da su smrti u UKCK-u…

Ministar zdravstva u Vladi Kosova, Armend Zemaj govorio je o nekim smrtnim slučajevima u UKCK-u koje se smatraju sumnjivim.

Zemaj je za RTV Dukagjini rekao da policija i tužilaštvo rade svoj posao vezano za slučaj četiri smrtna slučaja u Klinici za infektivne bolesti.

Rekao je da je informaciju u ponoć dobio od ljudi u svom kabinetu o incidentu.

“U 03:00 ujutro primio sam poziv iz kabineta da se nešto dogodilo na infektivnoj i da je pozvana policija. U kratkom roku izgubljena su četiri života. To je dovelo do mnogih dilema. Bio sam na klinici za zarazne bolesti. Prvi izvještaji stigli su toga dana. Još je rano govoriti o onome što se dogodilo. “

„Obavješten sam dapostoji napredak kod policije i tužilaštva. Ujutro sam otišao na Kliniku za zarazne bolesti i nije mi se dopao pogled da je Klinika za zarazne bolesti okružena trakama. Zamolio sam ih da uklone trake nakon što završe sa poslom i puste ljekare i medicinske sestre da rade svoj posao. “

Upitan da li se osjeća odgovornim za neke smrtne slučajeve na Klinici za zarazne bolesti i da li će podnijeti ostavku, odgovorio je Zemaj.

“Da je smrt nastala zbog nepažnje ministra ili Ministarstva zdravstva, naravno da ne bih oklijevao. Ne odgovaram za neko krivično djelo nekoga zbog brige i oduzimanja života nekome drugom. Bio bih odgovoran da nema lekara, medicinskih sestara, lekova, kreveta, opreme, hitne pomoći.

Zemaj kaže da se ne može osjećati odgovornim ako neko nije bio u stanju pustiti dovoljno kisika u aparat.