SRB-BIH-HR

Zekaj: Ukidanje Radne grupe za borbu protiv korupcije nastavak je uzurpacije države

Yll Zekaj sa kosovskog Instituta za pravdu rekla je da je ukidanje radne grupe za borbu protiv korupcije nastavak akcija ove vlade na uzurpaciji države.
Rekao je za KTV Express intervjue da je ova Radna grupa kontinuirano ulagana u borbu protiv organiziranog kriminala i korupcije.

“Ovo će biti mrlja na Skupštini Kosova. “U ponedjeljak ujutro imali smo izvještaj EULEX-a koji je pohvalio ovu radnu grupu,” rekao je.

Zekaj je rekao da se, gledajući slučajeve koje radna grupa vodi, može uočiti da postoji tendencija ometanja istrage protiv službenika koalicionih stranaka koje vode Vladu.

“Imali smo i smjenu direktora policije, sve je koordinirano. Aktuelna vlada otvorila je put postavljanjem vlastitih ljudi na te položaje kako ne bi ometala istragu potencijalnih zvaničnika političkih stranaka. “Ne postoji suđenje visokim predstavnicima koji su umiješani u korupciju,” rekao je.

Prema njegovim riječima, suzdržavanje ministra pravde Selima Selimija u vezi s ukidanjem ove radne grupe nije bilo dovoljno da zaustavi njen prestanak.

Rekao je da će ovi slučajevi koji su pod istragom biti distribuirani policijskim istražiteljima, ali kaže da je skeptičan da će slučajevi dobiti pravi odgovor.

“Vlada Kosova ne shvata ozbiljno reakcije međunarodnih predstavnika. “Ovo će također utjecati na liberalizaciju viznog režima i svako približavanje Kosova institucijama EU,” rekao je.

Zekaj je rekao da vjeruje da će Vlada razmisliti o povlačenju ove odluke.

Rekao je da je političko miješanje u pravosudni sistem kontinuirano i da još uvijek ne prestaje.

Prema njegovim riječima, u pravosudnom sistemu neće biti drugog rješenja, osim potpune provjere.