KULTURË

Zbulohen idetë e panjohura të Kubrickut, për filmat që nuk u bënë kurrë

Konsiderohet mjeshtër i kinematografisë, por i kishte bërë vetëm 13 filma. Tani po dalin në ditë idetë për tre skenarë të panjohur, me të cilët ka punuar Stanley Kubrick, e që ndërlidhen me martesën, me xhelozinë dhe me kurorëshkeljen. Ato janë të viteve 1954-56, kohë kjo kur kishte probleme martesore me gruan e dytë, Ruth Sobotka, që ishte aktore dhe valltare.

Nën titullin punues “Burri i martuar” janë 35 faqe. Një tjetër quhet “Martesa ideale” dhe ka shtatë faqe. Ndërsa, e treta “Xhelozia” është me 13 faqe.

Te rreshtat e parë te “Burri i martuar”, Kubrick shkroi: “Martesa është si një vakt i gjatë me ëmbëlsirën që shërbehet në fillim… A mund t’i imagjinoni tmerret e jetesës me një grua që lidhet për ty si një ngjitës e ku e tërë jeta sillet rreth teje… Është si mbytja në detin me pupla. Të zhytesh thellë e më thellë në thellësitë e buta ngulfatëse. Sikur të luftonte. Sikur të çmendej nga xhelozia, madje veç një herë…”.

Materiali u transferua së fundmi në arkivin e Kubrickut në Universitetin e Arteve në Londër. Nathan Abrams, profesor i studimeve filmike, thotë: “Është material i ri që nuk e dinim se ekzistonte. Janë projekte që Kubricku donte t’i bënte, por nuk i bëri”.

Brenda këtyre skenarëve ka ide për filmin “Eyes Wide Shut” që u bë katër dekada më vonë (sidomos xhelozia). Kubricku, amerikani që kaloi shumicën e jetës së tij në Britani, vdiq më vitin 1999 menjëherë pas përfundimit të këtij filmi – një triler kontrovers psikoseksual ku luanin Tom Cruise dhe Nicole Kidman. Abrams shpreh zhgënjim se si kaq shumë materiale u shfaqën në kohën kur e mbaroi librin e tij të fundit dedikuar 20-vjetorit të këtij filmi.

“Kubrick nuk ishte shkrimtar. Ka një arsye pse ka punuar me shkrimtarë të tjerë te filmat e tij. Sa i përket meritës letrare, nuk shquhej shumë për këtë. Kubrick ishte regjisor. Pra, kjo ishte ajo që për të kishte ka rëndësi. Kirk Douglasi dikur tha: ‘Stanley… gjithnjë ka funksionuar më mirë nëse e ka një shkrimtar të mirë e ai punonte si redaktor i tij…”, thotë Abrams. “Sobotka, me të cilën ishte i martuar kur po i zhvillonte këta skenarë, kishte ndikim tek ai. Por, nuk dimë aq shumë për këtë apo atë. Gjërat nuk po shkonin mirë me të në Los Anxhelos. Iku në Gjermani për të bërë filmin ‘Paths of Glory’, më 1957, ku u takua me një nga aktoret e tij, Christiane, që u bë gruaja e tij e tretë dhe e fundit”. 

Shfaq më shumë
//zikroarg.com/4/3473483