SHËNDETËSIA

Zbulim i ri i shkencëtarëve: Një ilaç për morrat kuron koronavirusin brenda 48 orësh

Ivermectin përdoret në NHS dhe në ShBA për infeksione parazitare – por studiuesit në Australi besojnë se mund të jetë i dobishëm edhe  kundër COVID-19.

Testet treguan se ilaçi kishte ulur nivelin e virusit me 99.8 përqind brenda 48 orëve. Ishte eleminuar plotësisht pas tre ditësh.

Besohet se ilaçi funksionon duke paralizuar virusin SARS-CoV-2 dhe mbingarkon sistemin e tij nervor.

Shkencëtarët në Spitalin Royal Melbourne besojnë se ivermectin nga ana tjetër mund të zvogëlojë ashpërsinë e sëmundjes që kërcënon jetën.

Tani ata po kërkojnë që ivermectin të provohet tek pacientët me koronavirus, pasi të gjithë ekspertët nëpër botë po vazhdojnë garën për të gjetur një kurë.

Ivermectin u zbulua në vitet 1970 dhe është bërë një ilaç thelbësor për një numër të madh të infeksioneve parazitare, të tilla si morrat e kokës dhe zgjebe.

Ivermectin është në listën e ilaçeve thelbësore të Organizatës Botërore të Shëndetit, më të sigurta dhe më efektive të nevojshme në një sistem shëndetësor.

Vitet e fundit, studiuesit kanë treguar se ivermectin ka aktivitet antivirus kundër një game të gjerë të viruseve.

Ky hulumtim kanë qenë vetëm ‘in vitro’ – qeliza në laborator, gjë që ka shkaktuar thirrje për gjykime njerëzore.

Dr. Leon Caly dhe kolegët e tij shprehen: Këto rezultate demonstrojnë se ivermectin ka veprim antiviral kundër izolit klinik SARS-CoV-2 in vitro, me një dozë të vetme në gjendje të kontrollojë përsëritjen virale brenda 24-48 orësh në sistemin tonë.

Ky raport i shkurtër ngre mundësinë që ivermectin të jetë një antiviral i dobishëm për të kufizuar SARS-CoV-2.