SRB-BIH

Zbog ubistva Afroamerikanca nasilje u Filadelfiji ( Foto/Video)

Filadelfija će od večeras uvesti policijski sat kako bi se stalo na kraj pljačkama i nasilju tokom noćnih protesta koji su izbili nakon što je policija ubila jednog Arfoamerikanca, objavio je ured gradonačelnika.

Policijski sat stupa na snagu u devet sati navečer u srijedu i trajat će do šest sati ujutro u četvrtak, prenosi dailymai.

Od ponedjeljka traju protesti nakon što je policija ustrijelila 27-godišnjeg Valtera Volasa (Walter Wallace) koji se sukobio sa snagama reda i bio naoružan nožem. Rodbina tvrdi da je imao slom živaca.

Policajci su izašli na teren nakon poziva u kojem je javljeno da muškarac ima nož. Volas je uprkos pozivima policajaca odbio baciti nož, rekao je Erik Grip (Eric Gripp), glasnogovornik policije.

Nekoliko sati nakon događaja tristotinjak demonstranata izašlo je na ulicu kako bi izrazili nezadovoljstvo zbog policijskog nasilja i rasizma, pri čemu su se sukobili s policijom. U policijskim redovima je bilo oko 39 povrijeđenih, a većina povreda je zadobivena od predmeta bačenih na njih.

U nasilju su oštećene trgovine, zapaljeno je policijsko vozilo, a veći broj ljudi je uhapšen.

Talas proturasističkih protesta, popraćen nasiljem, zapljusnuo je zemlju nakon smrti Džordža Flojda (George Floyd), kojeg je krajem maja ubio policajac.

Filadelfija a je postala posljednje u nizu žarišta u SAD oko pitanja rase i prekoračenja policijske sile.