Srpski

Zbog odluke vlade tači se obraća ustavnom sudu

Predsednik Kosova Hašim Tači rekao je na konferenciji za novinare da je odlučio da preda Ustavnom sudu jučerašnju odluku Vlade Kosova o ograničenju kretanja građana širom Kosova zbog širenja virusa COVID-19.

Prema njegovim rečima, vlada je prekršila ustav.

“S obzirom na nove okolnosti posle neustavne odluke vlade, kao predsednik zemlje odlučio sam da se obratim Ustavnom sudu sa zahtevom da se protumači saglasnost vladine odluke u vezi sa ograničenjem prava i slobode koje su zaštićene ustavom. Znači, podnosilac zahteva je predsednik. Takođe ćemo javno objaviti zahtev koji ćemo uputiti Ustavnom sudu”, dodao je Tači.

On je rekao da niko nije iznad Ustava Kosova.

“Kao predsednik zemlje, uz puno poštovanje mog mandata, zatražili smo privremenu meru od Ustavnog suda. Kada su u pitanju drugi događaji, opet naglašavam da niko nije iznad Ustava Kosova. Još jednom pozivam na građansko jedinstvo i na maksimalnu pažnju”, kazao je on.

Prema odluci, zabranjeno je kretanje građana i privatnih vozila od 24. marta 2020. godine, u periodu od 10 do 16 časova i od 20 do 06 časova, osim za medicinske potrebe, proizvodnju, isporuku i prodaju osnovnih roba kao što su hrana i lekovi za ljude i životinje i živinu, kao i usluge i aktivnosti vezane za upravljanje pandemijom, za vladino i opštinsko osoblje iz sledećih sektora: zdravstvo, bezbednost i državna administracija.