Srpski

Završen sastanak o obnovi železničkog saobraćaja

U Berlinu je završen sastanak o obnovi železničkog putničkog i kargo saobraćaja između Beograda i Prištine, iniciran u dogovoru specijalnog izaslanika predsednika SAD Ričarda Grenela i predsednika Srbije Aleksandra Vučića.

Predstavnici Beograda i Prištine razgovarali su u Berlinu duže od tri sata.

Prema Tanjugovom izvoru, razgovaralo se samo o komercijalnim temama, pošto je uslov Beograda za nastavak političkog dijaloga, koji će se i dalje voditi pod okriljem EU, ukidanje taksi od 100 odsto na robu iz Srbije i BiH, koje je uvela Priština.

Iz kosovskog Ministarstva infrastrukture su rekli da je prvi sastanak u Berlinu sa zvaničnicima Beograda o uspostavljanju železničkog saobraćaja protekao u “konstruktivnoj raspravi”.

“Imali smo dobre razgovore. Napravili smo napredak i dogovorili se da uspešno završimo razgovore u narednim danima”, rekao je Džem Veselji, direktor Odeljenja za kopneni saobraćaj u kosovskom Ministarstvu za infrastrukturu i saobraćaj.

Delegaciju Srbije, koju je predvodio direktor Kancelarije za Kosovo Marko Đurić, činili su i predstavnici resornog ministarstva i stručnjaci iz oblasti železničkog saobraćaja.

Prištinsku stranu, kako navode mediji na albanskom, predstavljali su Džem Veselji, zadužen u administraciji za drumski saobraćaj i Ram Kupeva, zadužen za putnu infrastrukturu.

Železnički saobraćaj između Kosova i Srbije u prekidu je duže od dve decenije.

Sastanak je organizovan posredstvom Ričarda Grenela, specijalnog izaslanika američkog predsednika za dijalog Beograda i Prištine.

Grenel je prošle nedelje tokom posete Beogradu i Prištini najavio postizanje sporazuma o železnicama, nakon što je u Berlinu prethodno postignuta saglasnost o uvođenju avio-linije između dva grada.