Srpski

“ZA REŠENJE KOSOVSKOG PITANJA SARADNJA EU I SAD NEOPHODNA”

Bivši izaslanik EU za Kosovo Volfgang Petrič, ocenjuju da EU mora da reaguje na imenovanje Ričarda Grenela za specijalnog izaslanika za pregovore Beograda i Prištine, jer rešavanje kosovskog pitanja mora biti u skladu sa osnovama Unije.

Petrič je u izjavi za Tanjug ocenio da Tramp očigledno želi da iskoristi “međuperiod” koji je nastao do izbora nove Evropske komisije i da postane aktivan.

„Da Tramp želi da bude aktivan oko ovog pitanja pokazalo se posebno kada je predsedniku Srbije Aleksandru Vučiću i Hašimu Tačiju uputio pismo, te i kroz imenovanje specijalnog izaslanika za Balkan“, kazao je on.

Bivši izaslanik EU za Kosovo navodi da je tokom njegovog nedavnog boravka u SAD bilo razgovara i na temu Kosova, ali da se tada još nije naziralo imenovanje specijalnog izaslanika za pregovore.

On je dodao i da će u nedelju na Kosovu biti održani izbori, a potom i izbori u Srbiji i da ne zna koliko je moguće do tada uraditi po pitanju rešenja kosovskog problema.

„Izaslanik je nova ideja SAD i Brisel mora brzo razmisliti kako će na to reagovati. Moj stav je uvek bio da EU mora predvoditi proces potrage za rešenjem, jer želimo nastaviti proširenje Unije na Zabadni Balkan, a to je moguće samo ako rešenje kosovskog problema bude u skladu sa osnovama Unije“, poručio je on.

Prema Petriču, rešenje koje ne bi bilo u saglasnosti sa EU samo bi išlo na ruku onih članica Unije koje se protive širenju i to bi bio pogrešan put.

Kaže da je imenovanje specijalnog izaslanika SAD i to za “mirovne pregovore” novi interesantan razvoj i da ostaje da se vidi šta će biti dalje i dodao da je dijalog Beograda i Prištine neka vrsta konferencije koja traje dugo vremena, kao i da je on zastupao ideju  da se nakon svih dosadašnjih razgovora, organizuje neka vrsta međunarodne konferencije, koja bi morala biti pod vođstvom EU.

Petrič zaključuje je za rešenje kosovskog pitanja saradnja EU i SAD neophodna.