Bota

William Haseltine/ kështu mund të mbroheni nga COVID-19

Shkencëtari amerikan William Haseltine ka paralajmëruar në lidhje me masat e mbrojtjes nga COVID-19.

Një shkencëtar i lartë amerikan ka thënë se njerëzit nuk duhet të llogarisin në vaksinën Covid-19 që do zhvillohet së shpejti, pasi infeksionet globale kaluan shifrën 5 milionë pas rritjeve të rasteve në Amerikën Latine, përfshirë Brazilin, i cili ka regjistruar gati 20,000 raste të reja, raporton The Guardian.

William Haseltine, studiuesi i kancerit në terren, HIV / AIDS dhe studiues i projekteve të gjenomit njerëzor, ka thënë se qasja më e mirë ndaj pandemisë është të menaxhoni sëmundjen përmes gjurmimit të kujdesshëm të infeksioneve dhe masave të rrepta të izolimit sa herë që fillon të përhapet.

Ai tha se ndërsa mund të zhvillohej një vaksinë, “Unë nuk do të llogarisja në të”, dhe u bëri thirrje njerëzve të vishnin maska, të lanin duart, sipërfaqe të pastra dhe të ruanin distancën.

“Mos i dëgjoni politikanët që thonë se ne do të kemi një herë në momentin që zgjedhja ime do të bëhet rreth,” tha ai, transmeton lajmi.net. “Çdo herë që njerëzit kanë provuar të bëjnë një vaksinë – për Sars ose Mers – në të vërtetë nuk na ka mbrojtur.”

Vaksinat e zhvilluara më herët për llojet e tjera të koronavirusit nuk kishin arritur të mbronin mukozën në hundë, ku virusi zakonisht hyn në trup, tha ai.

Shtetet e Bashkuara dhe vendet e tjera nuk kanë bërë sa duhet për të “izoluar me forcë” njerëzit e ekspozuar ndaj virusit, tha Haseltine, por ndryshoi përpjekjet e Kinës, Koresë së Jugut dhe Tajvanit për të frenuar infeksionet.