SRB-BIH-HR

VZLjPS: Upozoravamo da…

Vijeće za zaštitu ljudskih prava i sloboda saopćilo je danas da je objavljivanje javnih imena sa COVID-19 bez pristanka zaraženih kršenje ljudskih prava!
Ova reakcija VZLjPS-a dolazi nakon premijerove izjave da se razmatra mogućnost objavljivanja imena zaraženih coronavirusom za javnost.

Pročitajte čitavu odgovor Vijeća:

Premijer Kosova, Avdullah Hoti, na konferenciji za novinare izjavio je da postoji mogućnost objavljivanja imena zaraženih COVID-19.

? VZLjPS smatra da ova odluka, ako bude odobrena, može imati dobru svrhu u smislu prevencije ili informiranja za kontaktne osobe, ali podsjeća premijera Hotija da je ovim postupkom, bez pristanka zaražene osobe, kršenje Zakona o privatnosti i, istovremeno, povreda. ljudskih prava.

Vlada Kosova mora stvoriti mogućnosti da zaraženi, svojom voljom i u odbrani zdravlja građana, sami obaveštavaju kontakt osobe.

Ili, bez potrebe za objavljivanjem imena zaražene javnosti, mogla bi se osnovati služba koja bi kontaktirala kontakt osobe i pozvala ih na testiranje, preporučujući zaštitne mjere.

? Premijer Hoti i Vlada Kosova moraju jasno dati do znanja da ih zakon obavezuje na poštovanje privatnosti građana, naročito jer zdravstveno stanje u kome se nalaze nije izraz njihove volje već je nametnuto.

? Uspostavljanje policijskog sata u općinama sa srpskom većinom po preporuci Ministarstva zdravlja Kosova, nakon čega je ovu meru odlučio zamenik kosovskog premijera Goran Rakić, što je bila primena odluke Vlade Srbije, jer VZLjPS smatra lidera Srpske liste Gorana Rakića, ministra zdravstva Armenda Zemaja i samog premijera Hotija kao pokušaj izbjegavanja odgovornosti.

? Izjave Gorana Rakića o uvođenju prinudnih mera u opštinama sa srpskom većinom su javne, beležene i ne ostavljaju prostor za nesporazume, posebno jer su date pre odluke Vlade Kosova, što znači da je Vlada Kosova notarizovala nezakonite odluke Vlade Srbije.

? VZLjPS zahtijeva odgovornost za Gorana Rakića, ministra Zemaja i premijera Hotija. Za Gorana Rakića zato što stalno radi s javnim istupima, ali i sa konkretnim akcijama protiv države Kosovo, u interesu Srbije i za Aleksandra Vučića koji ga poznaje kao gradonačelnika dok prima plaću i koristi povlastice od poreza kosovskih poreznih obveznika.

? Ministar Zemaj i premijer Hoti brane Gorana Rakića, predstavljajući postavljanje policijskog sata na sjeveru Kosova na iskrivljen, neistinit način, manipulirajući javnim mišljenjem.

? VZLjPS je uznemiren i zabrinut zbog činjenice da zdravstveni volonteri koji su riskirali svoje živote nisu zaposleni i 200 zdravstvenih radnika primljeno je pod sumnjivim okolnostima, a kriterij je bio stranački nepotizam i politički klijentelizam, stoga pojašnjen do kraja, VZLjPS zahtijeva istrage ovih zapošljavanja.