Kosova

Vuçiq sot raporton për Kosovën në Kuvendin e Serbisë

Presidenti i Serbisë, Aleksandar Vuçiq, do t’u paraqesë të martën deputetëve të Parlamentit një raport mbi rrjedhën e dialogut midis Kosovës dhe Serbisë në Bruksel.

Ndërsa ai njoftoi se do të njihte parlamentarët në detaje dhe hollësisht me të gjitha detajet e dialogut, pritet që fjalimi i tij të zgjasë edhe më shumë sesa kur ai foli për këtë temë për herë të parë në maj 2019, kur fjalimi i tij zgjati më pak se tri orë.

Në fjalimin e parë në parlament dy vjet më parë, Vuçiq fillimisht pyeti – “ku janë kufijtë e realitetit tonë, kush i menaxhon ata dhe ku është Kosova”.

“Pas shtatë vjetësh negociata me Prishtinën, Serbia nuk ka humbur asgjë që ka humbur tashmë,” pati deklaruar Vuçiq, duke shtuar se ekzistojnë dy mundësi në lidhje me Kosovën – normalizimi i marrëdhënieve midis serbëve dhe shqiptarëve dhe konflikti i ngrirë.

Vuçiq paralajmëroi anëtarët e parlamentit serb në atë kohë se Serbia nuk kishte vend për vetëmashtrim, përralla dhe idhuj të rremë.

“Dhe nëse ka një gjë për të cilën kam ardhur këtu, është të them të vërtetën. Ai që do të na lejojë të shohim saktësisht se ku jemi dhe çfarë dhe sa mundemi. Fitorja rritet në humbjet më të vështira”, pati përfunduar Vuçiq.

Fjalimi i tij shoqërohej me duartrokitje dhe nuk kishte pyetje të pakëndshme, pasi opozita e atëhershme, e cila bojkotoi punën e parlamentit, ndoqi seancën nga salla e asamblesë dhe Vuçiq përshkroi sjelljen e tyre si një cirk.

Dy vjet më parë, kishte ende kundërshtime në sallën e asamblesë, deputetë nga LDP, LSV dhe SRS. Në seancën e ardhshme do të marrin pjesë vetëm disa opozitarë, kryesisht nga pakicat, të cilët besojnë se asgjë epokale nuk do të dëgjohet gjatë fjalimit të ri, përveç asaj se dialogu nuk dha rezultat të veçantë dhe se janë shtuar presionet për njohjen e Kosovës, transmetojnë mediat serbe.