SRB-BIH-HR

VUČIĆ:OVO JE ISTORIJSKI TRENUTAK, ČEKAMO I GLASOVE SA KOSOVA

Predsednik Srbije i Srpske napredne stranke (SNS) Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je ta stranka na današnjim parlamentarnim izborima dobila „ogromno poverenje građana“, „najveće ikada u Srbiji“.

„Dobili smo i veliko upozorenje naroda da moramo da budemo još odgovorniji, ozbiljniji i marljiviji. Da napravimo najbolji mogući rezultat za narod i građane“, rekao je Vučić na prvoj konferenciji za novinare po zatvaranju izbornih mesta.

On je rekao da se to desilo „kada je malo ko u to verovao“.

„U politici sam dugo, ali ovakav trenutnak nikada nisam doživeo“, rekao je on.

Vučić je naveo da je od nešto manje od tri miliona i 300 hiljada birača koji su danas glasali, SNS dobila više od dva miliona glasova što je „apsolutna pobeda“.

Vučić je istakao da je SNS pobedila svuda, naročito u inostranstvu – „od Čikaga, Berna, Beča, Moskve, pa do Sočija“ dodavši da je u Republici Srpskoj, u BIH, gde je izašlo 87 odsto upisanih birača, SNS dobila 90 odsto glasova.

Vučić je najavio da će OEBS sutra da prebroji glasove sa Kosova, jer je tamo „zabeležena rekordna izlaznost“ i dodao da tamo očekuje „najveće poverenje u istoriji“.

Uzimaćemo i ljude sa drugih lista

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio je večeras da je važno da Srpska napredna stranka (SNS), kao pobednik parlamentarnih izbora, ne pokazuje aroganciju i bahatost u formiranju novog sastava Vlade Srbije ali i vlasti na lokalu.

Obraćajući se po zatvaranju biračkih mesta na kojima je po preliminarnim podacima, lista SNS osvojila 63,4 odsto glasova, Vučić je upozorio naprednjake da „ne pokušavaju da sklapaju vlast“ pre nego što se vrati sa putovanja zakazanih za narednih desetak dana.

„Prvo ćemo videti ko je napravio dobar rezultat pa ćemo pokušati da sklapamo vlast na lokalnom nivou. Neću da na bilo kom mestu pokazujemo bahatost i aroganciju, hoću da pravimo kompromise. Važno je da pokažemo da i u formiranju nove vlade nismo bahati, da ćemo uzimati i ljude sa lista koje nisu prešle cenzus“, rekao je Vučić novinarima u sedištu SNS.

Ocenio je da je kampanja bila „najmirnija, najčistija i najbolja do sada“.

„Čestitam na korektnoj i fer kampanji, u parlament će, ne računajući manjinske liste, ući i SPS i partija Aleksandra Šapića, dok je apsolutnoj ivici cenzusa od oko 2.000-3.000 glasova POKS“, kazao je Vučić.

Najavio je ubrzanje evropskog puta Srbije i dodatne reforme na tom putu.

„Da se ne stidimo da kažemo da smo negde pogrešili ali ne i da se ulizujemo nekome, da čuvamo naše prijatelje koji su bili s nama kad je bilo teško tokom korone i kad god je ugrožavan naš teritorijalni integritet“, kazao je on.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.