SRB-BIH-HR

VUČIĆ: ZABRINUT SAM, ALBANCI IMAJU NEČIJU PREĆUTNU PODRŠKU

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je da je veoma zabrinut poslednjim događajima na Kosovu.

“Plašim se da su rešili da uz nečiju prećutnu podršku, ne samo da unesu nemir i strah u Srbe, posebno Srbe povratnike južno od Ibra, već da i ono što su radili sa Markom Đurićem i sa nesprovođenjem istrage o ubistvu Olivera Ivanovića unesu dodatan strah na sever Kosova”, kazao je Vučić za RTS.

On je rekao da se “plaši da će u jednom trenutku preduzeti i neke druge mere” i zamolio “ljude u međunarodnoj zajednici” da vode računa o tome.

Predsednik Srbije je dodao da zna kako je sve to funkcionisalo do 2003. godine na Kosovu.

“Tada smo imali usaglašenu priču, standardi pre statusa, a oni ni tada nisu postojali kao ni danas. Klik i okidač za davanje nekakve nezavisnosti kosovskoj autonomiji su bili nemiri i neredi 2004. kada Albanci preuzimaju stvar u svoje ruke i uvek uz direktnu podršku pojedinih zapadnih zemalja”, istakao je on.

Upitan kako međunarodna zajednica reaguje na sva dešavanja na Kosovu, Vučić je kazao da “oni sve vreme pričaju o sporazumu koji ne postoji”.

“Šta će da kaže međunarodna zajednica, sede i gledaju u mene i spuste glavu. Oni sve vreme pričaju o sprazumu koji ne postoji, ne znaju šta da rade sa sobom”, kazao je on.

On je dodao da su izjave predstavnika sa Kosova “zastrašujuće” jer oni u lice kažu celoj Evropi i svetu da ih ne interesuje ZSO.

“Njih ne interesuje Briselski sporazum”, dodao je Vučić.

“Niko neće ništa kriti od građana Srbije”

Vučić je izjavio da u vezi sa rešenjem statusa Kosova “niko neće ništa kriti” od građana Srbije, kao i da je referendum jedan od mogućih načina izjašnjavanja građana o tom pitanju.

“Od ljudi niko neće da krije ništa, kada budemo imali nešto sa čim budemo mogli da izađemo pred ljude, izaći ćemo pred narod a jedan od načina je i referendum. Ako budete želeli da menjate Ustav, moraćete da idete na referendum”, kazao je Vučić.

“Održavanjem festivala Srbija pokazala razliku”

Komentarišu održavanje festivala “Mirdita dobar dan” u Beogradu, Vučić je kazao da je time “Srbija pokazala razliku, kojom građani Srbije treba da se ponose”.

“Srbija je postala normalna i pristojna zemlja, treba da se dičimo demokratskim kapacitetima Srbije”, ocenio je predsednik.

On je dodao da je održavanje tog festivala pogodilo mnoge građane Srbije i da je imao mnoge političke rasprave po tom pitanju.

“Mi se ponosimo jer imamo tu vrstu demokratskog kapaciteta. Naša policija je na normalan način zaustavila ljude”, kazao je Vučić.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.