SRB-BIH

Vlada vraća na snagu ograničenja saobraćaja u nekim gradovima, nove mjere u borbi protiv COVID-19

Vlada Hoti odlučila je da tu odluku vrati u nekoliko gradova na Kosovu, gdje je broj oboljelih od COVID-19 porastao.


“Vlada je danas pripremila i odobrila akcioni plan, u kojem je detaljno precizirano koje će akcije biti preduzete u zdravstvenim akcijama. U gradovima sa velikim brojem zaraženih kao što su Priština, Prizren, Uroševac i Vučitrn, mjera ograničavanja kretanja vratit će se od 21:00 do 5:00 “, rekao je Hoti.

Hoti je nagovijestio i druge mjere koje će večeras biti odobrene na sastanku Vlade:

Mi ćemo se pobrinuti za stvaranje dodatnih kapaciteta s krevetima i opremom potpunom reorganizacijom klinike UKCK kao i u privatnim bolnicama. Kupićemo još sedam dodatnih uređaja za testiranje.

Stvorit ćemo dodatne kapacitete sa zdravstvenim osobljem, mobilizirajući na nacionalnom nivou čak i one koji nisu zaposleni, a posebno u medicinskom osoblju i mikrobiologiji.

Bavit ćemo se stvaranjem kapaciteta za virološka ispitivanja, kapaciteti će biti stvoreni u toku dana, do 500 testova tokom dana. Stvorićemo kapacitete u regionima. Kupit ćemo još 100 hiljada dodatnih testova. Ali, napravit ćemo prioritetnu formu o tome tko će biti testiran

Treba osigurati proračun za pružanje 100 tisuća ispitivanja, do 500 hiljada sezonskih vakcina, za pružanje vakcina COVID19 u odnosu na protokole SZO-a kad god su spremne. Da bi kupili sedam uređaja za virološka ispitivanja.

Dalje je dodao da će „sve prostorije biti zatvorene od 21:00 do 05:00 ujutro. Za to vrijeme, gastronomija je dozvoljena samo na otvorenim prostorima i ‘takeaway. “

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.