SRB-BIH-HR

VITAMIN C KAO PREVENTIVA ZA VIRUSE I GRIP

Sezona niskih temperature često je uzrok virusa i gripa. Kako bismo sprečili zarazu lekari savetuju adekvatno odevanje, ali i raznovrsnu ishranu bogatu vitaminima.

Smena godišnjih doba donosi i brojne viruse koji prouzrokuju sezonski grip. Boravak u zatvorenim prostorijama, poput škola, kancelarija, javnog prevoza i tržnih centara, doprinosi njihovom širenju. Da bi se lakše izborili sa simptomima sezonskog gripa, lekari preporučuju vakcinaciju, naročito hroničnih bolesnika, starijih osoba i dece.

„Najveće tegobe u ovom vremenu su temperature, drhtavice, bolovi u mišićimai, kašalj, suvi kašalj, ali po nekad imamo i komplikacije tih stanja, pogotovo kod osoba koji pate od hroničnog bronhitisa koji može dodatno da se iskomplikuje i dovede do bronhijalne infekcije i pogoršanja stanja pacijenata. Što se vakcina tiče, ove godine vakcina malo kasne, a u čemu je problem ne bih znala. Znamo da svake godine pacijenti dobijaju vakcinu krajem oktobra ili početkom novembra i posebno ih preporučujem hroničnim bolednicima i deci sa oslabljenim imunitetom“, kaže Ljuljeta Kadiri specijalista opšte medicine.

U sezoni virusnih infekcija preporučuje se povećan unos tečnosti, češće provetravanje prostorija u kojima boravi više ljudi, kao i uzimanje vitamina, a mnogi posežu i za proverenim narodnim lekovima.

„Izjutra kafa i domaća rakija, preko dana ljuta paprika i beli luk. Znači samo prirodno. I svake godine primam vakcinu kao preventivu“.

„Rakija šljivovica je najveći lek za viruse, zatim kiseo kupus, voće i povrće. Nisam primio vakcinu i nemam nameru“.

„Po dve rakije ujutru i čaj, to je moja proverena terapija, imam 80 godina i to je to“, smatraju građani Gračanice.

Veliki je broj namirnica koje pomažu u zaštiti od virusa, a sigurno nećete pogrešiti ukoliko povećate unos svežeg voća i povrća, koje je bogato vitaminom C.

Shfaq më shumë
//dacmaiss.com/4/3473483