SRB-BIH-HR

Više od 115 ubijenih jemenskih Hutija u intenzivnim zračnim udarima

Vojna koalicija predvođena Saudijskom Arabijom objavila je tokom jučerašnjeg dana kako su u nizu zračnih napada u okolini strateškog grada Marib ubili čak 115 pripadnika Huti (Houthi) snaga. Huthiji za sad nisu komentirali ove tvrdnje, ali oni i inače vrlo rijetko u svojim službenim komentarima spominju vlastite gubitke.

  • 14 vojnih vozila i više od 115 militanata ubijeno je u zračnim napadima u Al-Jawbi, na oko 50 kilometara južno od Mariba kao i u Al-Kassari, oko 30 kilometara sjeveroistočno od Mariba, navodi se u izjavi vojne koalicije, prenosi saudijska državna novinska agencija.
Huti optužuju Saudijski Arabiju da surađuje sa Islamskom državom
Foto AP

Glasnogovornik Huta Mohammed Abdusalam oglasio se na Twitteru kako sa druge strane puškometa imaju “elemente povezane s Al-Qaidom i Daešom. UN je ove sedmice pozvao na zaustavljanje borbi u Abdiji, gdje je onemogućen pristup humanitarne pomoći za 35.000 ljudi.

U pokrajini Marib nalazi se oko 139 izbjegličkih kampova u kojima živi oko 2,2 miliona ljudi. Jemenski građanski rat počeo je 2014. kada su Huti zauzeli glavni grad Sanu, 120 kilometara zapadno od Mariba, što je potaknulo snage pod vodstvom Saudijske Arabije da interveniraju. Deseci hiljada ljudi su poginuli, a milioni raseljeni. Ujedinjeni narodi Marib ocjenjuju kao najgoru svjetsku humanitarnu krizu današnjice.

Shfaq më shumë