SRB-BIH-HR

Više leševa u fazi raspadanja pronađeno u kontejneru koji je u Paragvaj stigao iz Srbije

Broj leševa pronađenih u kontejneru sa poljoprivrednim đubrivom koji je iz Srbije stigao u luku u Paragvaju porastao je na sedam, a dvije žrtve imale su lična dokumenta koja su pokazala da se radi o državljanima Maroka, saopćile su paragvajske vlasti.

Tužilac Marselo Saldivar izjavio je da je pronađen i račun taksi kompanije iz Srbije, što dovodi do zaključka da su preminuli ušli u kontejner u toj zemlji.

– Pretpostavljamo da su došli iz domovine i planirali da otputuju na bližu destinaciju, ali nisu dobro izračunali udaljenost, pa nisu preživjeli putovanje – rekao je Saldivar za Rojters.

Saldivar je dodao da su slijepi putnici kod sebe imali keks, flaširanu vodu i hranu u konzervama, što im je bilo dovoljno za 72 sata.

On je naveo da je kontejner iz Srbije izvezen 21. jula i da je preko Argentine stigao u riječnu luku u predgrađu Asunsiona, glavnog grada Paragvaja.

Saldivar je ranije izjavio da je pronađeno pet tijela u fazi raspadanja i da su ih pronašli radnici kompanije koja je kupila đubrivo.

On je istakao da su žrtve očigledno odrasli slijepi putnici i da su od njih ostali samo kosa i kosti.

Policija je pronašla mobilne telefone, torbe sa odjećom i ventilacioni otvor u dijelu kontejnera u kojem su pronađeni leševi.