SHKENCË

VIDEO/ Sonda e NASA-s Parker Solar Probe, sjell informacione të reja për Diellin

Në gusht të vitit 2018, sonda Parker i NASA-s u dërgua në hapësirë, duke u bërë shpejt hapësira më e afërt-ndonjëherë për në Diell. 

Me instrumente shkencorë të nivelit të lartë për të matur mjedisin rreth hapësirës Parker Solar Probe ka përfunduar tre nga 24 kalimet e planifikuara nëpër pjesë të pa-eksploruara kurrë nga atmosfera e Diellit, korona.

Më 4 dhjetor 2019, katër gazeta të reja në revistën Nature përshkruajnë atë që kanë mësuar shkencëtarët nga ky eksplorim i paparë i yllit tonë.

Sonda Parker e NASA-s së fundmi ka dhënë informacione të reja lidhur me Diellin, duke dhënë një pasqyrë unike mbi erën diellore dhe përgjithësisht për kohën në hapësirë.

Shkencëtarët kanë përshkruar zbulimet e para të publikuara të sondës diellore “Parker”, një anije kozmike e nisur në vitin 2018 më afër Diellit se çdo objekt tjetër i krijuar nga njeriu.

Zbulimet që ofrojnë detaje të reja rreth asaj se si Dielli ndikon në kohë dhe në hapësirë, po ndryshojnë njohuritë e astronomëve për erën diellore shkatërruese që mund të ndërhyjë në satelitët dhe elektronikën në Tokë.

“Informacioni i ri që morëm kryesisht konfirmoi ato që prisnim, por disa ishin të papritura”, thotë Nicola Fox nga Divizioni i Heliofizikës së Agjencisë Hapësinore të SHBA.

Toka është rreth 149.6 milionë kilometra larg Diellit. Sonda iu afrua Diellit rreth 24 milionë kilometra.

Ishim të tronditur se sa e ndryshme ishte korona nga afër. Sonda duhet t’i afrohet Diellit në rreth gjashtë milionë kilometra larg sipërfaqes së yllit, shtatë herë më afër se çdo anije tjetër.

Ajo mbijetoi nga nxehtësia ekstreme, ndërsa fluturoi nëpër pjesën më të largët të atmosferës diellore, koronën, e cila prodhon erëra diellore, të cilat janë grimca të nxehta, të ngarkuara me energji të plotë që rrjedhin nga Dielli dhe mbushin Sistemin Diellor.

Një nga surprizat e mëdha nga sonda, sipas njërit nga shkencëtarëve, është zbulimi i kërcimeve të papritura në shpejtësinë e erës diellore që ishin aq shkatërruese sa që fushat magnetike u kthyen mbrapa.

“Zbuluam këto valë diskrete të fuqishme që përshkuan një aeroplan si valët e egra të oqeanit”, thotë Justin Kasper, një studiues kryesor, ekipi i të cilit në Universitetin e Miçiganit projektoi një instrument në sondën ‘Parker’ për të matur erërat diellore.

Leave a Reply

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.