SRB-BIH

Veton Surroi govori nakon što mu je Kuksu uskraćena titula “počasni građanin” zbog stava prema OVK

Publicist Veton Surroi reagirao je nakon odluke regionalnog vijeća Kukësa da ukloni titulu počasnog građanina, zapravo samo na nekoliko minuta, nakon što se gradonačelnik Safet Gjici povukao izvinjavajući se javno, nakon “šamara” premijera. Surroi je rekao da je iznenađen viješću koju je dobio.
Rekao je da u vrijeme pisanja članka o OVK oni koji su danas donijeli odluku nisu znali koji je to potez, dodajući da je “čudna odluka koja je ličila na politička suđenja u doba komunizma, a ne na opštinu u to vrijeme demokratije.

Gradsko vijeće ne vjeruje da imaju dovoljno kvalifikacija za povijesne procjene, a ja ne vjerujem da je to njihov posao, to prevazilazi kontekst i vrijeme.

“Ne možemo imati gradonačelnike koji se pretvaraju u akademike, tužitelje, sudije, istoriju i sve ostalo”, rekao je na Informativnom radaru ispred novinarke Jonide Shehu na “ABC”.

Kompletan intervju

Gospodine Surroi pozdrav! Jeste li upoznati s odlukom regionalnog vijeća Kukesa u vezi s opozivom titule?

Poznato mi je i to i suspenzija.

Kako ste to saznali?

Obavijestili su me prijatelji koji su to pročitali na portalima i moji prijatelji u Kukesu.

Kako ste se osjećali, koji je bio prvi osjećaj, što ste mislili?

Iznenađen. Tada sam želio vidjeti o čemu se radi i čuo sam dio rasprave koja se vodila u gradskom vijeću i ostavio mi je loš ukus političkog suđenja. Donesena je neobična odluka koja je nalikovala političkim presudama u doba komunizma u vrijeme demokratije.

Mislite li da su vašu izjavu pogrešno protumačili ulogom koju je OVK imala u borbi za oslobađanje Kosova?

Ono što sam izjavio je javno, nema potrebe za istražnim radnjama, one su napisane, prošlo je više od 20 godina, kad sam pisao o OVK, neki od njih nisu znali šta je OVK. Općinsko vijeće koje je zauzeto, ne vjerujem da imaju dovoljno kvalifikacija za povijesne procjene i ne vjerujem da je to njihov posao, to prevazilazi kontekst i vrijeme.

Da li vas zanima zašto je ova odluka donesena sada?

Ne znam. Općinsko vijeće koje me je počastilo, zahvaljujem građanima Kuksa, ovo vijeće i gradonačelnik govore više o svojoj časti ovim akcijama. Ne mogu upasti u njihove probleme.

Poznajete li ih lično, nekoga od članova ili trenutnog gradonačelnika?

Ne, prvi put čuo za prezime gospodina Gjicija. Nisam znao za ovu osobu.

Da li vas je neko od opštine ili Gjici kontaktirao od tada?

Ne, nije bilo niti je potrebno kontaktirati.

Jeste li razmijenili komunikaciju s premijerom Ramom nakon ove oluje u čaši?

Ne, vidio sam reakciju premijera i javno im se zahvaljujem.

Vi to nazivate zatvorenim pitanjem?

Prije 60 godina Churchill je rekao da je Balkan trošio više istorije nego što bi mogao potrošiti. Danas albanske teritorije proizvode više skandala nego što ih mogu konzumirati u jednom danu.

Je li ovo nakon ovog parafraziranja?

Izgleda da.

Mislite li da će u ovoj napetoj situaciji na Kosovu i kako se Albanija približava nakon pozivanja lidera OVK u Hag započeti i da ćemo u budućnosti imati mnogo nesporazuma ove prirode ili takvih malih ličnih ratova s ​​konkretnim pojedincima ?

Ne znam, ali ideja da se gradsko vijeće bavi poviješću, vjerujem, ne pomaže povijesti ni gradskom vijeću. Mislim da je važno jer ćemo imati period suočavanja s prošlošću koji se neće koristiti u političke svrhe i račune. U Albaniji je promovirana atmosfera koja će navodno identificirati uzroke suđenja i specijalni sud, mislim da ne poštuje ni političke snage u Albaniji, ni napredak, ni ideju suočavanja s prošlošću s kojom ćemo pristupiti, a ne ostavi. Kombinirat ćemo misao i stvoriti vlastitu transformirajuću priču, a ne priču o stalnom sučeljavanju.

Dajte mi mišljenje, šta se očekuje na Kosovu i kako prosuđujete šta se događa sa ratom OVK, ali takođe i lideri koji su u Hagu, bili su oni faktori koji su stavili prst na lidere Kosova i liječili jedni druge, malo podrške i puno poremećaja? Ne mogu reći šta će se dogoditi na Kosovu, ali mogu reći da je vrijeme da stranke stvore novi politički legitimitet za suočavanje sa svim problemima, pandemijom, ekonomskim efektima, političkom krizom koju je izazvao sud Posebno, politički efekti koje će imati pregovori sa Srbijom i u ovom procesu suočavanja s prošlošću ne možemo imati gradonačelnike koji se pretvaraju u akademike, tužioce, sudije, istoriju i sve ostalo. Potrebno nam je malo više razboritosti na Kosovu, u Albaniji nam je potrebna veća posvećenost ujedinjenju mišljenja, a ne sukobljavanju.