Kuriozitet

Vetëm 40 përqind e parave të dhuruara shkon për rindërtimin e shtëpive pas tërmetit

Më shumë se gjysma e parave që qytetarët dhe kompanitë kroate paguanin pas tërmetit do të shkojnë në katër ministri dhe nga 100 milion dhuruar, qeveritë do të japin vetëm 40 përqind për rindërtimin e shtëpive, shkruan Jutarnji list të enjten.

Fonde të mëdha, më shumë se 100 milion kuna, të cilat u paguan në thesarin e shtetit në aksionin “Ndihma për rindërtim pas tërmetit” nga shumë qytetarë dhe kompani nga Kroacia dhe jashtë vendit, si dhe organizata ndërkombëtare dhe qeveri të huaja mund të shpenzoheshin rindërtimi i njësive të banimit të qytetarëve dhe 60 përqind e parave duhet të ndahen për disa qëllime të tjera që lidhen me tërmetin, mëson e përditshmja.

Ata kanë në zotërim një propozim për një vendim të përgatitur për qeverinë nga Ministria e Financave, i cili përcakton se si do të shpërndahen paratë e mbledhura përmes dhurimeve. Sipas propozimit, 40 përqind e parave, ose rreth 40 milion kuna, do të shkonin në Zyrën Qendrore të Shtetit për Rindërtimin dhe Strehimin për heqjen e shtëpive familjare dhe ndërtimin e shtëpive familjare zëvendësuese.

Deri në 20 përqind të parave të dhuruara, ose 20 milion kuna, do të shkonin në llogarinë e Ministrisë së Brendshme për të mbuluar kostot e individëve dhe personave juridikë që u mobilizuan me urdhër të Drejtorisë së Mbrojtjes Civile. Kështu, këto fonde mund të financojnë përfitime për anëtarët e mbrojtjes civile të mobilizuar, por edhe për kompani të ndryshme që morën pjesë në eliminimin e dëmeve pas tërmetit.

Këto janë kompani që vendosin çadra, për shembull, kompani transporti që transportuan shtëpi të lëvizshme, kompani ndërtimi që punuan në riparimin e oxhaqeve dhe çative ose që punësuan vinça, por edhe kompania shtetërore Pleter, e cila merret me përgatitjen e ushqimit për viktimat e tërmetit ., pasi është bërë për ditë nga vullnetarët, pronarët dhe punonjësit e restoranteve të famshme kroate.

Qytetarët dhe ndërmarrjet, përveç parave për të rindërtuar dhe mbuluar kostot e mobilizimit, duket se kanë dhuruar para për rezervat e mallrave pa qenë të vetëdijshëm për to. Kështu, 10 milion HRK, ose deri në 10 përqind të parave të dhuruara, duhet t’i paguhen Ministrisë së Ekonomisë, Drejtorisë për Stoqet e Mallrave për të mbuluar kostot e blerjes së mallrave në përputhje me vendimet e Selisë, raporton Jutarnji list .