Bota

Vendet dhe rajonet që janë në listën e karantinës së Gjermanisë

Aktualisht, shumica e vendeve në botë janë në listën e Gjermanisë ‘me rrezik të lartë’ të koronavirusit.

Gjatë gjithë pandemisë, Gjermania ka futur kufizime të udhëtimit për të provuar dhe kontrolluar përhapjen e koronavirusit.

Instituti Robert Koch (RKI) për shëndetin publik mban një listë të azhurnuar të zonave të rrezikut. Njerëzit që vijnë nga këto zona duhet të bëjnë karantinë dhe të bëjnë një test kur të arrijnë në Gjermani, shkruan The Local.

Ekzistojnë gjithashtu disa zona të rrezikut të brendshëm në Gjermani për të cilat duhet të keni kujdes. Nëse jetoni në një zonë rreziku, ju prekeni nga kufizimet e brendshme të udhëtimit dhe ka të ngjarë të ketë kufizime më të ashpra, siç janë ndalimi i orarit dhe kufizimet e kontaktit.

Më shumë se 100 rrethe shpallen zona rreziku në Gjermani: Çfarë duhet të dini

Çfarë është zona e rrezikut?

Një zonë rreziku është çdo vend ose rajon jashtë Gjermanisë ku ky është një rrezik i rritur i infektimit të koronavirusit SARS-CoV-2.

Sa vende klasifikohen si rajone me rrezik?

Rreth 160 vende ose rajone në të gjithë botën konsiderohen si rajone me rrezik të lartë nga Gjermania. Ato përfshijnë SHBA, Indi, Meksikë, Afrikë të Jugut, Spanjë (përfshirë Ishujt Kanarie), Belgjikë dhe Izrael.

Disa nga këto vende, të tilla si India, Meksika dhe Afrika e Jugut, u përfshinë në paralajmërimin mbarëbotëror kundër udhëtimeve turistike të zbatuar nga qeveria gjermane në mars.

Gjermania ngriti paralajmërimin e udhëtimit nga 1 tetori, por e zëvendësoi atë me udhëzime specifike. Nëse vendet ende vlerësohet se janë ‘me rrezik të lartë’, njerëzit në Gjermani ende paralajmërohen të mos i vizitojnë ato.

Shumë pak vende jo-anëtare të BE-së që nuk janë të shënuara si zona me rrezik përfshijnë Australinë, Kanadanë, Kinën, Vietnamin, Zelandën e Re dhe Japoninë, përcjell tutje albinfo.ch.

Udhëtimet janë lejuar në BE që nga mesi i qershorit, por kufizimet mund të ndryshojnë kur rajonet dhe vendet deklarohen me rrezik të lartë.

Zyra Federale e Jashtme azhurnon paralajmërimet e udhëtimit në faqen e saj kryesore.

Cilat janë zhvillimet e fundit?

Që nga 19 tetori:

Finlanda: rajoni i Ostrobothnia konsiderohet një zonë me rrezik.

Franca: e gjithë Franca kontinentale është një zonë rreziku.

Irlanda: rajonet Mid-West, South-West, Mid-East, West dhe Midlands tani konsiderohen gjithashtu si zona me rrezik. Ata bashkohen me rajonin kufitar (që nga 30 shtatori) dhe Dublinin (që nga 23 shtatori).

Itali: rajonet e Campania dhe Liguria tani konsiderohen si zona me rrezik.

Kroaci: qarqet e Grad (qytetit) Zagreb dhe Međimurska tani konsiderohen gjithashtu si zona me rrezik.

Malta: i gjithë vendi konsiderohet si zonë e rrezikut.

Holanda: e gjithë Holanda tani konsiderohet si një zonë rreziku.

Polonia: rajonet Kujawsko-pomorskie, Małopolskie, Podlaski, Pomorskie dhe Świętokrzyskie konsiderohen si zona me rrezik.

Portugalia: rajoni i Norte tani konsiderohet gjithashtu si një zonë rreziku. Lisbona ka qenë gjithashtu një zonë rreziku që nga 23 shtatori.

Suedi: provincat e Jämtland, Örebro, Stokholm dhe Uppsala konsiderohen si zona me rrezik.

Zvicër: kantonet e Gjenevës, Vaud, Fribourg, Jura, Neuchâtel, Nidwalden, Schwyz, Uri, Cyrih dhe Zug tani konsiderohen gjithashtu si zona me rrezik.

Sllovakia: i gjithë vendi konsiderohet tani si një zonë rreziku.

Sllovenia: rajonet e Jugovzhodna Slovenija, Pomurska dhe Podravska tani konsiderohen gjithashtu si zona me rrezik. Ata bashkohen me disa rajone të tjera në vend.

Hungari: rajoni / komiteti i Veszprém tani konsiderohet gjithashtu si një zonë me rrezik. Ai bashkohet me disa rajone të tjera, përfshirë Budapestin.

Mbretëria e Bashkuar: Anglia. Plus Irlanda e Veriut, Uellsi dhe Skocia.

Zhvillime të tjera:

Vendi Namibia nuk konsiderohet më një zonë rreziku.

Cilat rajone të tjera evropiane klasifikohen si zona me rrezik?

Republika Çeke – që nga 25 shtatori

Danimarkë – Hovedstaden që nga 23 shtatori

Estonia – që nga 30 shtatori

Islanda – që nga 30 shtatori

Kosova – që nga 15 qershori

Luksemburgu – (14 korrik – 20 gusht) dhe përsëri që nga 25 shtatori

Rumania – që nga 7 tetori

Lituania – qarqet e mëposhtme klasifikohen si zona me rrezik: Kaunas (që nga 7 tetori) Šiaulių (që nga 30 shtatori)

Kur klasifikohet një zonë në Gjermani si zone me ‘rrezik të lartë’?

Vendet ose rajonet janë shpallur rajone me rrezik kur ka pasur më shumë se 50 raste të reja për 100,000 qytetarë në shtatë ditët e fundit.

Vendimi merret nga Zyra Federale e Jashtme, Ministria e Brendshme, Ministria e Shëndetësisë dhe RKI.

Faktorë të tjerë merren parasysh siç janë ato masa që merren për të ndaluar përhapjen e Covid-19, nëse është një shpërthim lokal ose i përhapur, plus strategji testimi dhe rregulla të vendosura si higjiena ose gjurmimi i kontakteve.

Një listë e rajoneve të konsideruara si zona të rrezikut mund të gjenden në faqen e internetit të RKI, e cila azhurnohet rregullisht.

Çfarë do të thotë?

Udhëtarët që kthehen në Gjermani nga zonat e rrezikut të koronavirusit duhet të testohen dhe të kalojnë në karantinë derisa të jenë në dispozicion rezultatet.

Vendi është në procesin e ndryshimit të rregullave. Në javët e ardhshme, kushdo që kthehet në Gjermani nga një zonë rreziku duhet të shkojë në karantinë për 14 ditë. Pas pesë ditësh personi i prekur mund të bëjë një test falas të koronavirusit dhe nëse është negativ, periudha e karantinës mund të përfundojë.

Zbatimi i kësaj dhe rregullave rreth tij i takojnë shteteve individuale gjermane. Ju lutemi kontaktoni departamentin e shëndetit të shtetit që po vizitoni ose jetoni për informacion të hollësishëm.