SRB-BIH

Velika Britanija pozvala Izrael da obustavi ilegalnu gradnju na okupiranoj palestinskoj teritoriji

Vlada Velike Britanije pozvala je vlasti Izraela da hitno zaustave ilegalnu gradnju jevrejskih naselja na okupiranoj teritoriji Zapadne obale i Istočnog Jerusalema, javlja Anadolija.

Dodatnih 780 stambenih jedinica
Ministarstvo vanjskih poslova Velike Britanije u saopćenju je navelo kako izraelsko širenje jevrejskih naselja predstavlja kršenje međunarodnog prava i ugrožava šanse za rješenje bliskoistočne krize na ideji uspostave dvije nezavisne države, Izraela i Palestine.

  • Zabrinuti smo odobrenjem izraelske vlade za gradnju dodatnih 780 stambenih jedinica na Zapadnoj obali – navodi se u saopćenju iz Londona.

Izraelski premijer Benjamin Netanjahu (Netanyahu) prošle sedmice je najavio gradnju novih naselja za jevrejske doseljenike na okupiranoj Zapadnoj obali.

Više od 650.000 jevrejskih doseljenika
Izrael je do sada izgradio 13 naselja u okupiranom Istočnom Jerusalemu i 253 takva naselja na okupiranoj Zapadnoj obali.

U tim naseljima živi više od 650.000 jevrejskih doseljenika koji dodatno otežavaju život preostalim Palestincima na teritoriji koja je pod izraelskom okupacijom još od 1967. godine.