SRB-BIH

Vasko Jolevski iz Struge vratio poštom bugarski pasoš

Vasko Joleski iz Struge, nakon skoro dvije decenije s bugarskim pasošem, danas je poštom vratio pasoš i sva ostala lična dokumenta vlastima u Sofiji. Odlučio se na ovaj korak zbog najnovijeg razvoja događaja i ucjene iz Bugarske u vezi s evropskim integracijama Makedonije. Bugarski pasoš dobio je 2003. godine, kaže, samo iz ekonomskih razloga kako bi mogao raditi u Uniji.

“Odlučio sam da vratim državljanstvo, odnosno pasoš, preko jednog od njihovih predstavništava u zemlji poštom, jer se niko ne može igrati s našim dostojanstvom. Želim ohrabriti sve one koji su u stanju da učine isto da slijede moj primer.

Ja sam pacijent koji čeka transplantaciju srca. Evropski dokument znači lakši pristup operacijama u bilo kojoj evropskoj zemlji.

“Ali u ovim uvjetima kada bugarski šef države ucjenjuje i ponižava Makedoniju, vjerujem da nijedna privilegija koja se nudi u evropskim dokumentima nije dovoljna da nadoknadi štetu nanesenu našoj državi”, rekao je Vasko Joleski, bugarski vlasnik pasoša. Alsat /