SRB-BIH

v.d predsjedavajući PDK tvrdi da bi odbio mogući Kurtijev poziv za sudjelovanje u dijalogu u Briselu (VIDEO)

Aktuelni predsjedavajući PDK, Enver Hodžaj, najavio je da će odbiti sudjelovanje u dijalogu u Briselu, ako ga premijer Albin Kurti pozove na takvo što.

“Apsolutno ne.”

“U Briselu nemam šta da tražim. Zbog čega? ”, Rekao je Hodžaj u Rubiconu s Adriatikom Kelmendijem, izvještava Klan Kosova.

“Ne vidim njihovo jedinstvo u poziciji u ovom procesu. “Ne znajući za šta se zalaže, bez principa, bez ciljeva, ne vidjevši istinsko međunarodno opredjeljenje, ne mogu govoriti o hipotetskim situacijama, nismo podržali tehnički dijalog i ne podržavamo ga.”

Međutim, ne bi odbio preliminarni sastanak s premijerom Aljbinom Kurtijem radi razgovora o ovom konačnom pregovaračkom procesu između Kosova i Srbije.

“Vidimo se, upoznajmo se”, izjavio je.

Dalje je dao stav PDK-a o pristupu ovom razvoju, za koji je rekao da ovaj entitet koji je već dugi niz godina bio u tim procesima, ne može ostati van ovog puta.

“Možda postoje različiti modeli, različiti formati, ali PDK koji je igrao ulogu posljednjih godina, ne možemo izaći.”

“U završnom procesu, događaju koji traje nedelju, dve nedelje, gde se govori o uzajamnom priznavanju između Kosova i Srbije, mi učestvujemo.”

“Ne želim prejudicirati sporazum. Da budemo jasni, tehnički dijalog između Kosova i Srbije je završen “.

“Imali smo iste kritike u odnosu na gospodina Hotija. Gospodin Kurti takođe zna iste informacije. “Ali ako je dijalog u završnoj fazi uzajamnog priznavanja, ne kažem da sudjelujemo u ceremoniji s obzirom na prisustvo i potpisivanje, ali tu smo jer vidimo da je to važna tema za zaključivanje izgradnje države. “

“Ne učestvujemo u ovom tehničkom dijalogu.”

Rubicon s Adriatikom Kelmendi: Da, gdje ćete sudjelovati?

“Ovo je pitanje vlade, a ne opozicije.”

“Ako trenutna vlada pruži jasnoću, ako naši zapadnoamerički i evropski partneri smatraju vitalnim za Kosovo za zaokret 2021. ili 2022. godine, uzajamno priznati sporazum PDK dio je procesa.”

“Ne idemo u procese koje vodi Bisnik Bislimi, kao što ih vodi Skender Hyseni. Jasno sam mu to rekao, ali i Miroslavu Lajçaku “.