SRB-BIH

“U nedelju uvezeno 6,2 miliona kilograma pšenice”

Portparol kosovske carine Adriatik Staviljeci kazao je da je od 16. do 22. marta zabeležen rekord u uvozu pšenice na Kosovo – 6,2 miliona tona.

„Uvoz pšenice je uveliko povećan. Kosovo je od 16. do 22. marta uvezlo 6,2 miliona kilograma pšenice, što je izuzetno velika količina za kosovsko tržište. Ali to je posledica ogromne potrošnje brašna koje se pravi na Kosovu“, rekao je on za RTV Dukađini, prenosi Telegrafi.

Portparol kosovske carine kaže da je došlo do neznatnog rasta uvoza ostalih prehrambenih proizvoda, ali trend se nije mnogo promenio u odnosu na prošlu godinu.

„Od 9. do 22. marta imali smo uvoz proizvoda u vrednosti od oko 120 miliona evra, što je skoro isti trend kao i prošle godine.“

Staviljeci je, govoreći o uvozu iz Srbije i Bosne i Hercegovine nakon ukidanja takse na sirovine, rekao da je do sada stigao samo jedan kamion sa proizvodima za pakovanje, prenosi Teljegrafi.

Staviljeci kaže, međutim, da uvoz sirovina iz Srbije i Bosne nije bio velik ni pre uvođenja 100-postotne takse.

„Samo 29 miliona evra bila je godišnja vrednost uvoza sirovina pre stope od 100 odsto i ne može se očekivati veliko povećanje uvoza iz ovih zemalja“, rekao je Adriatik Staviljeci za ove medije.

Međutim, kada je u novembru prvobitno uvedena carina od 10% na proizvode iz Srbije i BiH, 2018, pre nego da ode na 100%, na Kosovu je jedna od prvih namirnica koja je odmah poskupela bio upravo hleb, i to za 10 centi.

Kako su objasnili prerađivači žitarica, do porasta cene brašna je došlo upravo nakon inicijalnog podizanja takse na 10 odsto na srpske proizvode, kada je poskupeo uvoz sirovine koju obrađuju, odnosno cena žitarica. Tada je cena brašna po kilogramu porasla sa 26 na 33 a negde i 37 centi.

U trenutku kada je došlo do prvih poskupljenja cene brašna i to pre povećanja carina na uvoz robe iz Srbije na 100%, tadašnji kosovski ministar trgovine, Endrit Šalja, tvrdio je da “Kosovo ipak zadovoljava 80 odsto sopstvenih potreba za pšenicom”, te da nema osnova za poskupljenje cene brašna.

Ipak ministar trgovine u vladi Srbije Rasim Ljajić je nedavno za Danas izneo drugačije zapažanje. Tvrdi da je upravo “zavisnost Kosova od uvoza sirovine iz Srbije bio jedan od razloga, pored pritiska da Kurti ukine taksu”:

„Treće je pritisak privrede, jer 60 odsto sirovina koje uvoze poticalo je iz Srbije. Najviše je tu pšenice i kukuruza, čak 83 odsto od ukupnog uvoza žitarica na Kosovo dopremano je iz Srbije“, kazao je Ljajić za Danas.

//graizoah.com/afu.php?zoneid=3473483